DUŠKA JURIŠIĆ TVRDI: "Prodavnice Binga i Amka neće raditi 1. maja. Zaposlenici će imati barem jedan dan za odmor"

"A ako veliki trgovinski lanci zatvaraju svoje prodavnice nedjeljom naprimjer u Kiseljaku, nisam sigurna kakva je finansijska računica da prodavnice drže otvorenim za Praznik rada, pogotovo kada većina građana produženi vikend koristi za odmor, a ne za kupovinu”, poručila je Jurišić.

  • Ekonomija

  • 30. Apr. 2023  

  • 0

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić pohvalila je potez kompanija “Bingo” i “Amko” koje su najavile da će sve prodavnice 1. maja biti zatvorene povodom Praznika rada. To, kaže Jurišić, znači da će radnice i radnici bar jedan dan moći odmoriti.

“U “Konzumu” i “Mercatoru” najavili su da će poslovođe anketirati radnike. Oni, koji se dobrovoljno jave da žele raditi 1.5, dobiće duplu dnevnicu i bonus od 50 KM. Mali je to, ali značajan pomak koji je napravio Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine na čelu s Mersihom Ferhatović Beširović. 1.i 2. maj bit će neradni u cijeloj Bosni i Hercegovini. U Brčko Distriktu precizno su odredili ko može raditi, a to su oni koji obavljaju medicinsku, zdravstvenu i veterinarsku djelatnost, pekare, benzinske pumpe, komunalna preduzeća, ugostiteljski objekti, ali ne i trgovine, prodavnice, odnosno maloprodajni objekti. U Distriktu su najavili inspekcijski nadzor i sankcioniranje prekršilaca Zakona o radu. Entiteti bi se trebali ugledati na Brčko Distrikt.

A ako veliki trgovinski lanci zatvaraju svoje prodavnice nedjeljom naprimjer u Kiseljaku, nisam sigurna kakva je finansijska računica da prodavnice drže otvorenim za Praznik rada, pogotovo kada većina građana produženi vikend koristi za odmor, a ne za kupovinu”, poručila je Jurišić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...