SKANDALOZAN ISTUP AMBASADORA BiH U HRVATSKOJ: „Posljednje aktivnosti Ustavnog suda BiH jasan su napad na teritorijalni integritet Republike Srpske…“

S druge strane, pravni stručnjaci ne slažu se s tim stavovima.

  • Politika

  • 02. Maj 2023  

  • 6

Sve što se nalazi u granicama teritorije Republike Srpske predstavlja njenu imovinu i to je garantovno Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, rekao je ta RTRS predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Vitomir Popović, inače blizak Dodikovom SNSD-u.

- U posljednje vrijeme u FBiH i kroz stavove OHR-a, odnosno nepriznatog visokog predstavnika, postoji uvjerenje da Dejtonski sporazum nije bitan, nego odluke Ustavnog suda, kazao je Popović.

Poručio je da je Ustavni sud izašao iz okvira nadležnosti i ponaša se kao neko ko kreira Ustav.

- Posljednje aktivnosti Ustavnog suda BiH jasan su napad na teritorijalni integritet Srpske i politički su motivisane, rekao je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, te dodao da u BiH vlada potpuni politički haos.

S druge strane, pravni stručnjaci ne slažu se s tim stavovima.

- Cijela priča će se, a i treba završiti u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje bi se trebalo raspravljati o odluci o upravljanju državnom imovinom, rekao je stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero, te naglasio je da BiH mora donijeti zakon o denacionalizaciji i restituciji.

Podsjetimo, Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO.

Bio je asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu "Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande".

U izdanju Službenog glasnika Srbije u septembru prošle godine je objavljena naučna monografija "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika". Autori su Aleksandar Vranješ, Nenad Kecmanović i Željko Budimir.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...