PLENKOVIĆ U MOSTARU: "Nakon hrabrih odluka Christiana Schmidta stvara se okvir za napredak BiH"

Dodao je da je Hrvatska je investirala u BiH tri milijarde eura

  • Vijesti

  • 02. Maj 2023  02. Maj 2023

  • 6

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru poručio kako je pred Bosnom i Hercegovinom period intenzivnog i bržeg razvoja naše zemlje.

- Sajam se održava u momentu vrlog važnog konteksta za BiH. Naime, BiH je od decembra prošle godine postala država kandidatkinja za članstvo u EU. To je velika vrijednost za cijelu zemlju. Prema mom mišljenju, nakon hrabrih odluka Christiana Schmidta stvara se okvir za napredak i dublju integraciju BiH u EU. Naime, za svaki napredak potrebno je da političke institucije osiguravaju političku stabilnost. Ona je preduslov svakog razvoja - kazao je Plenković.

Između ostalog, istaknuo je da smatra da je vrlo važno da demokratske institucije budu funkciuonalne i reflektiraju volju birača u zemlji.

- Upravo ovi krupni koraci koji su se desili po meni daju jasan signal i privredi i svim građanima BiH da je pred BiH period intenzivnijeg i bržeg razvoja. To govorim sa punim uvjerenjem kao predsjednik Vlade već sedmu godinu u Hrvatskoj. Hrvatska je upravo zahvaljujući snažnoj stabilnosti realizira većinu svojih strateških ciljeva. Ciljeva snažnog privrednog rasta, ciljeva podrške građanima u vrijeme krize. U tom svjetlu vidim i mogućnost intenziviranja naše saradnje. Hrvatska je važan strateški partner BiH i u političkom i ekonomskom smislu. Želimo da se odnos razvija u partnerstvu i da hrvatske kompanije nastave kvalitetno poslovati na tržištu BiH. Isto tako i kompanije BiH da posluju u Hrvatskoj - kazao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska je investirala u BiH tri milijarde eura:

- Naše kompanije će nastaviti to činiti i u budućnosti. Od sutra će se obnoviti direktna aviolinija između Mostara i Zagreba. Mislim da će i to pridonijeti boljoj privrednoj razmjeni. Hrvatska je odlučna da pomogne BiH i u energetskom pogledu. Želimo ponuditi BiH dodatnu stratešku vrijednost, želimo investirati u “Južnu interkonekciju”. Mislim da je to dugoročno gledano od strateškog značaja. Veselim se da ćemo 20. juna ugostiti Vijeće ministara BiH na zajedničkoj sjednici u Zagrebu. Staviti brojne tačke saradnje na stol. Također, drago mi je da smo dali i određene finansijske podrške i Hrvatima u BiH.

Plenković je na kraju svog obraćanja kazao kako je Vlada Hrvatske dodjelila 10 miliona eura za Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru te kazao kako je podrška ove susjedne zemlje iskrena i prijatelja.

- Bit ćemo najangažiraniji advokat na putu EU i želimo da imamo unaprjeđenje i ekonomskih odnosa - zaključio je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...