NOVOIZABRANI PREMIJER FBiH, NERMIN NIKŠIĆ: "Želimo ubrzano raditi na približavanju EU i dostizanju EU standarda"

„Svjestan sam mukotrpnog posla koji nas očekuje", naveo je.

  • Politika

  • 02. Maj 2023  02. Maj 2023

  • 6

Novoimenovani premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sutra će preuzeti dužnost nakon što je federalnu vlast više od osam godina vodio Fadil Novalić.

Iako zvanično nije urađena primopredaja u Vladi Federacije, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, usprkos - kako kaže Nikšić - upornom pokušaju blokade, dao saglasnost na imenovanje Vlade FBiH - za prvomajske praznike je novi predsjednik Vlade FBiH imao niz aktivnosti.

„Pored razgovara sa specijalnim predstavnikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom i posjete Savezu samostalnih sindikata, danas sam prisustvovao otvaranju mostarskog Sajma. O planu rada vlade sam govorio u ekspozeu, ali i danas prilikom obraćanja na otvaranju Sajma.

Nema nikakve dileme da želimo ubrzano raditi na približavanju EU i dostizanju EU standarda u svim poljima djelovanja“, kazao je premijer Nikšić za portal Radiosarajevo.ba.

Kako kaže, želja mu je stvoriti ambijent za rasterećenje privrede, stvaranje uslova za domaće investicije, privlačenje stranih investitora, te nastavak kapitalnih ulaganja u infrastrukturne objekte.

„Jako je važno da vratimo dostojanstvo radnika i zaštitimo njihova prava. Posebno ćemo povesti računa i o tome da naši poduzetnici postanu što konkurentniji na domaćem i međunarodnom tržištu.

U Vlada će imati partnera za unapređenje poslovanja i standarda radnika. Moram reći kako sam zadovoljan reakcijama građana, iskazivanjem podrške i razumijevanjem prilikom prvih kontakata i susreta s njima“, ističe Nikšić.

Pred Nikšićem su brojni izazovi.

„Svjestan sam mukotrpnog posla koji nas očekuje. Vrhunski prioritet nam je uspostava primjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala kojeg smo donijeli 2015. godine, a koji je do danas samo mrtvo slovo na papiru.

Jako je važno da radimo na povratku povjerenja, obnavljati pokidane veze prije svega unutar BiH, ali i sa našim međunarodnim partnerima“, zaključio je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...