TROJKA IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA: Hoće li FBiH odustati od koncepta razvoja plinovoda i prepustiti ga HDZ-u i još Dodiku dozvoliti da izvrši zadatak koji mu je dala Moskva o istočnoj interkonekciji?

Dodik je potvrdio svoj raniji tvrdi stav da ga sve što bi trebalo da se dešava na bh. evropskom putu ne interesuje jer, "ako ne bude istočne gasne interkonekcije", "Vijeće ministara BiH neće ni raditi".

  • Politika

  • 03. Maj 2023  03. Maj 2023

  • 7

Piše: Darko Omeragić

Ne bude li istočna gasna interkonekcija na dnevnom redu Vijeće ministara BiH neće raditi“, rekao je prije nekoliko dana predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik bacivši rukavicu u lice svojim koalicionim partnerima na nivou Bosne i Hercegovine – strankama Trojke (Narod i pravda, SDP i Naša stranka), ali i HDZ-u BiH.

Dodik je ovim izjavom potvrdio svoj raniji tvrdi stav da ga sve što bi trebalo da se dešava na bh. evropskom putu ne zanima jer, "ako ne budu istočne gasne interkonekcije", "Vijeće ministara BiH neće ni raditi".

Elmedin Konaković , ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Dodiku je odgovorio kako mu je žao što predsjednik RS-a nije došao na otvaranje Mostarskog sajma da (i) o ovoj temi razgovaraju "licem u lice".

"Istočna interkonekcija je uredu, samo treba da dođe na Vijeće ministara BiH jer ne može RS potpisivati ​​ugovor sa Srbijom. Iznenađujuće je da on kaže ako ne bude istočna interkonekcija, neće biti ništa. Biće istočna, ali će biti i južna interkonekcija, a biće i zakon o VSTV-u, zakon o vanjskim poslovima. Ništa mi ne uslovljavamo, ali zašto oni neće da prihvate i ove stvari", odgovorio je Konaković Dodiku i dodao kako se njegov koalicioni partner iz RS puno bolje snalazi u politikama konflikata nego u politikama. dogovora.

DOLAZAK NA POSAO NE SMATRA SE RADOM

Sva besmislenost nepotrebne samohvale o brzom uspostavljanju Vijeća ministara BiH kojom se Konaković više puta u posljednjih nekoliko mjeseci hvalio tek sada dobija na značaju. Da se puki dolazak na posao ne smatra radom vidimo na primjeru Vijeća ministara BiH, a i opravdano se postavlja pitanje o čemu su to razgovarali i šta su to dogovorili Dodik i Konaković kada su ih prije pet mjeseci u Laktašima spojili dobri izborni rezultati ostvareni u oktobru prošle godine? Izgleda, ništa konkretno osim rasporeda ministarskih fotelja.

Konaković za kojeg su opozicione stranke u BiH i FBiH tvrdile da će HDZ-u isporučiti Izborni zakon BiH po Čovićevoj volji izgleda ništa nije usaglasio ni s HDZ-om, a da ima veze s južnom interkonekcijom. Šta više, čini se da su ga HDZ i SNSD, odnosno Čović i Dodik stavili između čekića i nakovnja jer i HDZ ima određene želje spram južne interkonekcije, a to je da južnu gasnu interkonekciju ne realizuje BH-Gas, federalna kompanija sa sjedištem u Sarajevu. nego da taj posao realiziraju kantoni na jugu Hercegovine, tačnije rečeno, kompanija pod nazivom "Južna plinska interkonekcija", za šta je samo potrebno promijeniti Zakon o južnoj interkonekciji. Usput rečeno, Dodik je napomenuo da mu je Konaković uputio molbu da se o istočnoj gasnoj interkonekciji ne govori dok se ne uspostavi Vlada FBiH. Da li je ova Konakovićeva molba povezana s eventualnom izmjenom Zakona o južnoj interkonekciji tek treba da saznamo. Zasad znamo da je u septembru prošle godine Zapadnohercegovački kanton osnovao Javno poduzeće "Plinovod južna interkonekcija" uz obrazloženje da će budući plinovod većim dijelom prolaziti kroz ZHK.

Jedini koji se argumentirano usprotivio istočnoj plinskoj interkonekciji, ali i osnivanju JP "Plinovod južna interkonekcija" je Almir Bečarević , stručnjak za energetiku, bivši direktor BH-Gasa i aktuelni kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture i prostornog uređenja iz Stranke za BiH koji je rekao da osnivanje takvog poduzeća odudara od koncepta razvoja transportnog plinovoda u FBiH.

"BH-Gas je formiran zbog ovoga, a drugo bio je i nosilac svih aktivnosti. Ja sam potpisao spajanje hrvatskog sistema s FBiH, a ta veza datira iz 2010. godine. Postoje planovi, došlo je do idejnog projekta, utvrđena je trasa i imali smo izuzetnu sardnju sa svim kantonima. Ovo što je urađeno u ZHK je nož u leđa ne samo odnosima u smislu podjela posla unutar FBiH, nego i cijelog projekta jer južna interkonekcija osim plinifikacije Hercegovine znači sigurnost snabdijevanja u FBiH i Grada Sarajeva kao najvećeg potrošača", ocijenio je Bečarević odmah po objavi informacije o osnivanju pomenutog poduzeća.

Osam mjeseci nakon ove izjave i pokušaja preotimanja posla federalnoj plinskoj kompaniji BH-Gas i u susret novoj Dodikovoj prijetnji, Bečarević za “Slobodnu Bosnu” analizira ovu trenutno prvorazrednu političku temu i ultimatum “da Vijeće ministara BiH neće raditi ako ne bude po Dodikovom”.

POMAŽU LI PRIJATELJI?

"Staša Košarac ultimativno je zahtijevao da se ove dvije interkonekcije objedine u jednu tačku dnevnog reda kao sigurnost da ili obje idu ili obje padaju. 

Nakon što su tačke objedinjene, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tražila je da se ove dvije tačke razdvoje. Sada vidimo i zašto - HDZ bi glasao za Novu istočnu interkonekciju, a ostao bi upitnik da li bi podržali Južnu s obzirom na to da HDZ sada ima svoju firmu koja bi realizirala projekat jer nisu saglasni da projekat realizuje BH-Gas. 

Međutim, nakon ovog zahtjeva uključuju se prijatelji projekta Južne interkonekcije i vrše pritisak na HDZ da ipak podignu ruku za projekt bez obzira što će ga realizirati BH-Gas. I sada su na kraju ostale dvije tačke dnevnog reda.

Posebno je zanimljivo da plinovod Nova istočna interkonekcija nije samo projekt plinovoda već su tu predviđene i dvije termoelektrane na plin. One imaju za cilj da rastom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, te laganim zatvaranjem TE na ugalj budu faktički vršne elektrane za potporu obnovljivim izvorima. 

Ovaj paket aranžman (gasovod plus TE na gas) je dogovoren u Moskvi i postao je obaveza Dodika da ga realizuje. Isti bi bio finansiran ruskim kapitalom uz garancije države”, rekao nam je Bečarević.

Dodiku je jasno da je plinovod nova istočna interkonekcija državni projekt jer prelazi državnu granicu i da mu zato za njega treba podrška Vijeća ministara BiH i sporazum BiH i Srbije, a to bi u praksi značilo da se odobri Dodikov paket aranžman s Moskvom koji bi omogućio ulazak ozbiljnog igrača u energetskom sektoru BiH i sa ozbiljnim namjerama da se širi u ovom sektoru. To, prema Bečarevićevim riječima, znači da bi se gradile termoelektrane na plin i to kao TE-TO na plin (struja i toplota) i to u područjima RS-a gdje uopće ne treba toplinska energija:

"To znači da su namjere okrenute prema stabilnosti obnovljivih izvora, to jeste, proizvodnji električne energije kada isti nisu u mogućnosti da se rade."

Kako će Konaković i ostatak Trojke sami sebi razjasniti ovaj problem i otkočiti funkcioniranje Vijeća ministara BiH "koje je rekordno brzo formirano" zasad nije poznato ni njemu samom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...