STRUČNJAK ZA SIGURNOST O TRAGEDIJI U BEOGRADU: " Nastavnici su morali primjetiti promjenu ponašanja"

Dodaje da je jedan od glavnih uzroka ovakvog ponašanja kod maloljetnika želja da se privuče pažnja.

  • Društvo

  • 04. Maj 2023  04. Maj 2023

  • 0

Maloljetnički zločin u Beogradu uznemirio je cijelu regiju, ali i uključio alarm upozorenja: Može li se to isto dogoditi nama?

Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu kazao je za N1 da je pouka iz cijelog slučaja da se mora još više raditi na prevenciji.

Pouka je da moramo još više da radimo na prevenciji, na ranom prepoznavanju nasilničkog ponašanja u školama. Svima nama promaknu određene stvari, radi se o šizofrenoj osobi sa spiskom ljudi koje želi da ubije. To se negdje moralo primjetiti. Ovo mnogi pripisuju policiji da li je djelovala na vrijeme, policija je izuzetno reagovala. Izuzetno brzo. Ovdje treba tražiti primarne uzroke zašto se ovo dešava“.

Dodaje da je jedan od glavnih uzroka ovakvog ponašanja kod maloljetnika želja da se privuče pažnja.

“Oni žele da privuku pažnju, neprimjetni su možda u sredinama, u porodicama. Možda su porodice zauzete drugim, egzistencijalnim problemima. Naravno ne može uvijek biti egzistencija uzrok kriminalnog ponašanja, ali u svakom slučaju dovodi do asocijalnih ponašanja i na kraju kriminalnih”.

Korajlić smatra da je mladić morao pokazati neke znake agresivnog ponašanja.

“Psihologa nema dovoljno u školama, ali ovakvo dijete je moralo pokazati neke znake agresivnog ponašanja, da je u konfliktu sa kolegama, nastavnicima. Moguće da se to provuklo ispod radara i nisu mogli detekovati. Vrlo je bitno da se na vrijeme detektuju osobe koje mogu napraviti ovakav ili sličan zločin. O uzrocima kriminaliteta i ovog posebno, radi se o serijskom zločinu, ovdje su morali da primarno nastavnici koji kontaktiraju sa tom djecom da primjete neko ponašanje. Posebno ako se uzme da je to dijete od poznatog doktora“.

Nisu sva djeca ista i mi moramo da povedemo računa kako da taj dio ublažimo da djeca ne postanu agresivna, koje sadržaje da prikazujemo, koje telefone da imaju. Ne možemo reći da se ovo neće ponoviti, siguran sam da se hoće ponavljati u nekim oblicima. Moramo učiniti da društvo vidi da imamo ispravnu reakciju na ovakva ponašanja“, poručio je Korajlić.

O činjenici da je mladić iz Beograda bio član streljačkog kluba, kazao je:

“Mnoga omladina koja ide u streljački klub, po pravilu ne vrše krivična djela. Mi moramo uključiti psihologe, sociologe. Jedno je pitanje samo policijsko”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...