AUTENTIČNA GRČKA SALATA - DORUČAK NA SELJAČKI NAČIN: Horiatiki, omiljeno jelo širom svijeta

Kombinacija je to paradajza, luka, krastavaca i feta sira prelivena maslinovim uljem i posuta origanom.

  • Gastro

  • 05. Maj 2023  05. Maj 2023

  • 0

Na neki način, moglo bi se reći, grčka salata simbolizira ljeto. Svježe, brzo, lagano, jednostavno - to su odlike ovog slavnog jela, koje se jede širom svijeta i inspiracija je za mnoga nova jela pa se rade varijante s tjesteninom, punjene tortilje i burgeri koji sadrže sastojke od kojih je sastavljena ta popularna grčka salata, koja je prva na ljestvici jela koja traže turisti pri posjetu Grčkoj.

Autentična grčka salata ili, kako je Grci zovu, horiatiki, što znači seoska ili seljačka salata, kombinacija je paradajza, luka, krastavaca i feta sira prelivena maslinovim uljem i obavezno posuta origanom.

Neke verzije salate uključuju zelene paprike, masline, bobičasto voće ili kapare, koji su posebno popularni na otočju Dodekanez (12 otoka).

Sastojci grčke salate liče onima koje bi grčki farmer imao pri ruci. Zbog toga se često misli da je grčka salata bila seljački doručak ili ručak.

Često će razni recepti po blogovima i portalima u cijelom svijetu u sastojke uključiti i zelenu salatu, ali morate znati kako je Grcima u njihovoj salati to jedno veliko ne.

Za razliku od, mogli bismo ih nazvati, zapadnjačkih grčkih salata, u autentičnoj grčkoj salati nema zelene salate. Ne da nema samo zelene salate, nema ni bilo kojeg drugog lisnatog povrća.

Feta sir se originalno ne reže na kockice, već se na salatu stavlja jedan veliki komad ili nekoliko manjih komada, no u redu je da prilagodite namirnice tako da budu veličine zalogaja, naročito ako imate goste pa je nezgodno trgati i rezati sir kad se počne jesti.

Paradajz i krastavac treba narezati na prilično velike komade, a ne na kockice (kao što je slučaj kod šopske). U tradicionalnoj grčkoj salati nema crvene paprike. Uz salatu, koja se poslužuje u plićoj zdjeli, ide i hljeb.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...