I DALJE NE PLANIRAJU VELIKE "REZOVE": Appleu prodaja računara ne ide nikako, no usluge su im sasvim druga priča

Najnoviji izvještaj bilježi dramatičan pad interesa u Mac računala, dok iPhone i brojne Appleove usluge bilježe velike uspjehe.

  • HiTec

  • 05. Maj 2023  05. Maj 2023

  • 0

Apple je premašio prognoze Wall Streeta i objavio da je dosegnuo najveću kvartalnu zaradu u području usluga, kao i rekordnu prodaju iPhonea. Nove brojke pokazuju kontinuirani interes u iPhone 14 čak i uz sve bližu jesen i, neminovno, još jedan novi iPhone. Sekcije kojima se Apple ne može pohvaliti nastavljaju biti Mac i iPad.

"Drago nam je objaviti rekordnu potražnju za našim uslugama i kvartalni rekord iPhonea u martu unatoč izazovnom makroekonomskom okružju. Naša baza korisnika uređaja je, tim rečeno, na rekordnoj razini", napisao je Tim Cook u službenom financijskom izvještaju.

Tokom razgovora za CNBC, Appleov šef je izjavio da, za razliku od drugih većih tehnoloških kompanija, Apple ne planira velike rezove.

"Znam da je to prva stvar kojoj kompanije pribjegavaju, no masovni otkazi nisu nešto o čemu u ovom trenu raspravljamo", rekao je Cook.

Apple unatoč dobrim rezultatima i dalje nije pronašao rješenje koje tokom prošlih nekoliko mjeseci predstavlja pad u prodaji računara.

IDC i Caralys izvještavaju da je globalna isporuka računara u prvom kvartalu 2023. pala za oko 30 posto, dok je Apple u usporedbi s ostalim proizvođačima pretrpio najjači udar. Verge za razlog ovog pada navodi smanjenje interesa u računare nakon jenjavanja pandemije.  

"Postoje samo dva razloga za pad", rekoa je Cook: "Jedan je načelna makro situacija, a drugi je da nove računare uspoređujemo s M1 MacBookom pro 14 i 16 koji se jako malo razlikuju od ovogodišnijh M2 modela."

Kompanija će navodno uskoro predstaviti 15-inčni MacBook Air, što bi moglo Appleu dati vjetra u jedra. Prodaja iPada je pala za 13 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je prodaja nosivih uređaja pala za 1 posto.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...