KRIŠTO I STUART PEACH DANAS U LONDONU: "Prioritetno najkasnije u narednih šest mjeseci napraviti ograničene promjene Ustava BiH"

Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako su za prvih 100 dana rada Vijeća ministara načinjeni značajni koraci, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijskim procesima.

  • Vijesti

  • 05. Maj 2023  05. Maj 2023

  • 3

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se danas u Londonu s lordom Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan.

U saopćenju iz press službe Vijeća ministara se navodi da je Krišto izrazila zadovoljstvo ponovnim susretom, nakon što je lord Peach boravio u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini u decembru 2021. godine, kada se sastao i s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čija je tadašnja članica bila Krišto.

Zahvalila je Peachu na neizmjernoj podršci i pomoći koju Velika Britanija, kao prijateljska zemlja, godinama pruža BiH, te izrazila uvjerenje kako će se ta vrsta podrške nastaviti i u budućnosti, navodi se u saopćenju.

Krišto je istakla da je zadovoljstvo i čast prisustvovati u ime Bosne i Hercegovine krunidbi britanskog kralja Charlesa III i njegove supruge Camille u londonskoj Westminsterskoj opatiji.

Na sastanku je rečeno da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno dobri i prijateljski. Posebice je istaknut kontinuiran i intenzivan politički dijalog i sadržajna saradnja na brojnim područjima.

Krišto je pozdravila jaku političku, ekonomsku i sigurnosnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini. Značajna je intencija UK da kroz britanska investicijska partnerstva poveća ulaganja u infrastrukturu Zapadnog Balkana. Dugoročno gledano, razvitak odnosa između BiH i UK leži u jačanju privredne saradnje, prije svega kroz privlačenje ulaganja iz UK kao i kroz transfer znanja i tehnologije, navodi se u saopćenju.

Lord Stuart Peach naglasio je da je Velika Britanija duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Dodao je kako je važnost mira i stabilnosti kako u BiH, tako i u regiji prioritet svih.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako su za prvih 100 dana rada Vijeća ministara načinjeni značajni koraci, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijskim procesima. Kroz kontinuiran i intenzivan dijalog djelomično su se stabilizirale unutarnje političke prilike u BiH, što je omogućilo rekordno brzu uspostavu vlasti na državnoj razini, a prije nekoliko dana i na razini Federacije BiH. Također je rekla kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Dodala je da je radi toga nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...