STEVANDIĆ IMA PRIJEDLOG: "Potrebna je jedna revizija kad je u pitanju držanje oružja u kući"

"Držanje oružja i njegova dostupnost je osnovni problem i taj dio je lakše kontrolisati nego motivacioni teror koji se širi društvenim mrežama", dodaje Stevandić.

  • Politika

  • 05. Maj 2023  

  • 6

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić pohvalio je što je na teritoriji BiH proglašen Dan žalosti povodom tragičnog događaja u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

On ističe da u ovakvim slučajevima empatija ne može biti vezana samo za jedan narod.

Stevandić je rekao da Republika Srpska iskreno tuguje, da je pokazala empatiju i poštovanje za porodice nastradalih, ali isto tako dodaje da su potrebne uvesti neke mjere koje bi spriječile da se ovako nešto ponovi.

"Mora se povući neka crta, oružje je uvijek opasno, ali okidač povlači čovjek i potrebna je jedna revizija kad je u pitanju držanje oružja u kući", rekao je Stevandić.

On dodaje da je na ovim prostorima bio rat i da je svako kod sebe imao oružje ali da ovakvih incidenata nije bilo, već da je jasno da se ušlo u neko novo doba terora kako preko društvenih mreža tako i u samom javnom životu.

Stevandić ističe da su on i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovali sjednici Vlade Republike Srpske, te da su im podneseni izvještaji ministarstava prosvjete i unutrašnjih poslova. Zaključeno je da ne treba ishitreno reagovati, ali da je potrebno da se donesu neke odluke i da se uvidi gdje se nalaze problemi i kako ih otkloniti. "Držanje oružja i njegova dostupnost je osnovni problem i taj dio je lakše kontrolisati nego motivacioni teror koji se širi društvenim mrežama", dodaje Stevandić. On kaže da Republika Srpska podjednako tuguje zbog ovog tragičnog događaja, kao i Srbija, i da ne bi bilo emocionalne razlike da se ovako nešto desilo u Republici Srpskoj, ali da i dalje treba ostati pribran i ne treba da se podlegne histeriji.

Stevandić napominje da nema potrebe da se ova dva slučaja politizuju i koriste u ličnim prepirkama i sukobima.

"Ne smijemo da podlegnemo histeriji, ali već vidimo da mnogi ljudi imaju potrebu da zloupotrebe tragediju za međusobne optužbe i prozivanja. Sada je najvažnije da pokažemo empatiju i napraviti racionalnu analizu na miru bez optuživanja koje će dovesti do još gore situacije", zaključuje Stevandić, prenosi Banjaluka.net.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...