POČETAK REVOLUCIJE: Prije 25 godina Steve Jobs predstavio je prvi Apple iMac, računar koji će osvojiti...

(...) cijeli svijet.

  • Jeste li znali

  • 06. Maj 2023  06. Maj 2023

  • 0

Bilo je to tada radikalno drukčije izdanje računara namijenjenih prvenstveno lakšem pristupu internetu. iMac je imao zadaću probiti se do kupaca koji žele praktičan i jednostavan način spajanja s internetom.

Ne samo što je predstavljalo drastičan zaokret u dizajnu i stilu tehnoloških proizvoda, već je ujedno i Appleu utrlo put koji će ga od proizvođača stolnih računara s manjinskim tržišnim udjelom promaknuti u najvrijedniju tehnološku kompaniju na svijetu.

U iMac je ugrađen novi procesor G3, radnog takta 233 MHz, koji je mogao raditi i do dva puta brže od usporedivih Intelovih Pentiuma, ali je bio jači i od Appleovih vlastitih proizvoda. U Appleu su tradiciju dizajniranja i proizvodnje sve jačih procesora za svoje nove proizvode nastavili sve do danas.

Također su svoj novi računar opremili brzim modemom, zbog čega je iMac bilo lako povezati s internetom u usporedbi s drugim računarima, kao i podrškom za povezivanje Ethernetom brzinom do 100 Mbps.

Iskorak u nepoznati teritorij bilo je ugrađivanje tada potpuno novog Intelovog porta zvanog Universal Serial Bus, danas poznatijeg po kratici USB. USB-ovi su već bili prisutni na računarima u to vrijeme, ali su bili zapostavljani zbog postojećih jeftinijih rješenja. Jobs je odlučio dokinuti tu praksu u korist jednostavnosti korištenja naprednije tehnologije.

Novi iMac također je omogućavao bežični prijenos podataka putem tehnologije IrDA, svojevrsnom pretečom danas raširenih Bluetootha i Wi-Fija. Opet, u vrijeme kad se većina proizvođača držala provjerenih žičnih rješenja.

Najveća promjena vidljiva oku prosječnog kupca svakako je bila u izgledu iMaca. Bilo je to sve-u-jednom upakirano u zaobljeno prozračno plastično kućište sa stereo zvučnicima, CD ROM-om ispod zaslona dijagonale 15 inča i razlučivosti 1.024 puta 768 piksela.

'Stražnji dio iMaca izgleda bolje nego prednji dio ostalih', rekao je Jobs tokom predstavljanja.

Kritičari su upozoravali kako će novi Appleovo računar pokopati previsoka cijena, kao i da je Jobs pogriješio odričući se postojećih i prihvaćenih tehnoloških rješenja.

Nisu bili u pravu - iMac je postao najuspješnijim Appleovim računarom, usprkos objektivnim propustima poput okruglog miša, a USB je s vremenom postao sveprisutni standard.

Svojim izumom Jobs je pomogao oživljavanje kompanije koja je tada bila zapala u krizu.

Kompanija Apple uspjela je od startnog kapitala, koji je 1976. godine iznosio 1.300 dolara, dostići vrijednost od preko 386 milijardi dolara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...