VISOKI PREDSTAVNIK DOSTAVIO IZVJEŠTAJ VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: Schmidt kritikovao Dodika, ali i reisa Kavazovića zbog izjave o odbrani BiH, o Čoviću ni SLOVA, pohvale novom Vijeću ministara

Schmidt je Kavazovićeve izjave nazvao "retorikom podjela", stavivši ih u isti kontekst izjavama mitropolita Hrizostoma koje su se odnosile na Bošnjake i "muslimane", objavljuje istraga.ba.

  • Politika

  • 06. Maj 2023  06. Maj 2023

  • 35

Visoki predstavnik Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a kritikovao je izjavu reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koja se odnosila na obranu Bosne i Hercegovine. 

Schmidt je Kavazovićeve izjave nazvao "retorikom podjela", stavivši ih u isti kontekst izjavama mitropolita Hrizostoma koje su se odnosile na Bošnjake i "muslimane", objavljuje istraga.ba.

- Retorika koja izaziva podjele i ponekad agresivna retorika nekih vjerskih vođa također je povećala napetost. Naprimjer, 1. marta 2023. mitropolit srpsko-pravoslavne Hrizostom (Rajko Jević) nazvao je Bošnjake "muslimanima", a kasnije muslimane "muhamedancima". Još jedan primjer takve retorike je izjava reis-ul-uleme islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazovića: "Na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, nitko ne treba imati dileme treba li to učiniti ili ne…", napisao je Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

Schmidt u novom izvještaju nije "stigao" ubaciti svoje posljednje odluke koje su se odnosile na nametanje Vlade Federacije. Tako u izvještaju koji bi pred Vijećem sigurnosti trebao biti razmatran 10. maja nema dijelova koji se odnose na jednodnevnu suspenziju Ustava Federacije BiH. Postoje, međutim, brojne pohvale na račun nove vladajuće koalicije, te brojne kritike upućene Miloradu Dodiku. U izvještaju se uopće ne pominje lider HDZ-a Dragan Čović, dok su kadrovi HDZ-a, uglavnom, pominjani u pozitivnom kontekstu.

- Secesionistička retorika i djelovanje vlasti RS-a, odnosno gospodina Milorada Dodika, intenzivirana je u izvještajnom razdoblju. To truje političku klimu u entitetu i cijeloj državi. Vlasti RS-a kategorički odbacuju autoritet Ustavnog suda BiH, OHR-a i konfrontiraju se prema zapadnim partnerima. Dana 24. aprila, vladajuće stranke u RS-u potpisale su zajedničku izjavu s konkretnim koracima prema odcjepljenju. Ovo je opasan razvoj događaja - konstatirao je Schmidt, navodeći da međunarodna zajednica mora zadržati alate kako bi odgovorila na sve ovo.

Visoki predstavnik, dalje, navodi da je u RS-u primijetio "jasnu tendenciju ka autoritarizmu"..

- Bosna i Hercegovina riskira da postane zemlja podijeljena između autoritarnosti u jednom entitetu i demokracije u drugom entitetu - navodi se u izvještaju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, piše dalje Schmidt, i dalje dovodi u pitanje temeljne odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir i vodi secesionističku politiku. U svom pismu premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću od 6. marta 2023. predsjednik Dodik obećava pogrešno i pogrešno tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir i ustavnog okvira Bosne i Hercegovine. U ovom pismu gospodin Dodik tvrdi da Opći okvirni sporazum za mir ni na koji način nije utvrdio unutarnji kontinuitet "Republike Bosne i Hercegovine".

- Potičem Vijeće sigurnosti da ove prijetnje shvati ozbiljno. Retorika gospodina Dodika dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, predstavljajući prijetnju miru i stabilnosti u zemlji i potencijalno široj regiji. Gospodin Dodik također je pokazao razumijevanje za ulogu Rusije u ratu u Ukrajini - napisao je Schmidt.

On navodi da je "u Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna cjelovita ustavna reforma, kao i izborna reforma".

- Ohrabrujem političke stranke u Bosni i Hercegovini da se pozabave pitanjem izbornih reformi - napisao je, između ostalog, Schmidt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...