ODGOVOR NA "NERAZUMNE RADNJE": Kina protjerala kanadskog diplomatu, sve je eskaliralo nakon proglašenja...

Diplomatske napetosti rastu od pritvaranja izvršne direktorice Huawei Technologies Meng Wanzhou 2018. i hapšenja dvojice Kanađana od strane Pekinga pod optužbama za špijunažu.

  • Svijet

  • 09. Maj 2023  

  • 0

Kina je u utorak protjerala kanadskog diplomatu iz Šangaja nakon što je Ottawa naredila kineskom diplomati sa sjedištem u Torontu da napusti Kanadu, eskalirajući ionako napete bilateralne odnose u jeku zabrinutosti oko kineskog utjecaja u Kanadi.

Kanada je u ponedjeljak protjerala kineskog diplomatu Zhao Weija nakon što ga je izvještaj obavještajne službe optužio za pokušaj napada na kanadskog zakonodavca koji je kritičan prema postupanju Kine prema ujgurskoj muslimanskoj manjini, navodi France 24.

- Nećemo tolerirati nikakav oblik stranog uplitanja, izjavila je u ponedjeljak kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly.

Kanada je odlučila proglasiti Zhao Wei 'personom non grata'.

Kao odgovor na "nerazumne radnje" Kanade, Kina je poručila Jennifer Lynn Lalonde, konzulici kanadskog konzulata u Šangaju, da napusti Kinu do 13. maja, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Diplomatske napetosti rastu od pritvaranja izvršne direktorice Huawei Technologies Meng Wanzhou 2018. i hapšenja dvojice Kanađana od strane Pekinga pod optužbama za špijunažu. Sve troje su oslobođena 2021. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...