BORJANA KRIŠTO PISALA ZVANIČNICIMA EU: "U ovom kratkom roku Vijeće ministara pokazalo je..."

...svoju efikasnost, ali i neupitnu opredijeljenost europskim integracijskim procesima, navodi Krišto

  • Vijesti

  • 10. Maj 2023  10. Maj 2023

  • 6

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je pismo najvišim europskim zvaničnicima.

U pismu ih informira o postignućima u prvih 100 dana rada ovog Vijeća ministara za koja ističe da su jasno potvrdila „našu snažnu predanost europskoj agendi, reformi i napretku“.

“Istaknut ću kako je u ovom kratkom roku Vijeće ministara pokazalo svoju efikasnost, ali i neupitnu opredijeljenost europskim integracijskim procesima te vrijednostima i načelima koje baštini Evropska unija.

Održali smo 10 sjednica na kojima smo razmatrali više od 500 materijala. Naši glavni prioriteti bili su jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, poboljšanje poslovnog okruženja i povećanje socijalne dobrobiti. Upravo smo u prvih 100 dana mandata napravili značajan napredak u tim područjima”, ističe Krišto u pismu u koje je Fena imala uvid.

Ona je navela i informacije o najbitnijim materijalima, kada je u pitanju ispunjenje ključnih uvjeta iz Mišljenja Europske komisije, koje je ovo Vijeće ministara BiH u proteklih 100 dana rada razmatralo i usvojilo.

Prvo, Dokument okvirnog proračuna institucija (DOP) BiH za razdoblje 2023. – 2025. godine, usuglašen s Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika u BiH za to razdoblje, koji je prethodno usvojilo Fiskalno vijeće BiH.

Nakon toga usvojen je i proračun za 2023. godinu, u najvećem iznosu do sada, čime su stvorene pretpostavke za normalno funkcioniranje institucija BiH, a samim time i ispunjavanje prioriteta na europskom putu. Potom navodi Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. – 2025., koji je dostavljen Europskoj komisiji.

Za potrebe Paketa proširenja 2023., Vijeće ministara BiH usvojilo je Prilog institucija u BiH za razdoblje 15. 5. 2022. – 1. 3. 2023., a u izradi je i dopuna Priloga institucija u BiH za razdoblje 1. 3. 2023. – 15. 5. 2023. Krišto među ove materijale ubraja i usvajanje Sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku potporu za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. između EU-a i BiH, vrijednog 70 milijuna eura, kojim se omogućava pomoć najugroženijima u suočavanju s rastućim cijenama i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

Na njenom popisu su i Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Prijedlog pravilnika o radu i operativnoj suradnji zajedničke kontaktne točke za BiH za suradnju s EUROPOL-om.

Naglašava i kako je Vijeće ministara pokrenulo i nekoliko važnih zakonskih inicijativa s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija, a u pripremi su i materijali kojima će se pokrenuti sveobuhvatna reforma sustava javne uprave s ciljem poboljšanja njezine učinkovitosti i transparentnosti.

“Ovo razdoblje od 100 dana pokazalo je da je BiH spremna i sposobna odgovoriti na brojne izazove. Svjesni smo da još mnogo toga treba učiniti. Budite uvjereni da će Vijeće ministara BiH odlučno i neumorno nastaviti raditi na rješavanju svih izazova, uključujući i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Naš cilj ostaje otvoriti pregovore s EU-om te ostvariti sveobuhvatni napredak u procesu europskih integracija, što uključuje usklađivanje zakonodavstva, jačanje institucija, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poboljšanje ekonomske situacije.

Usporedo s provođenjem nužnih strukturnih reformi naš prioritet i obveza je u sljedećih šest mjeseci provesti i ograničenu ustavnu reformu i usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva sukladno odluci Ustavnoga suda BiH i presudama Europskoga suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva i pravosuđa možemo dostići visoke standarde vladavine prava sukladno europskim standardima, što je jedan od ključnih uvjeta pristupanja BiH u EU”, navodi Krišto.

Dodatni poticaj našim naporima na putu prema EU-u i u provođenju reformskih procesa, dodaje ona u pismu, nedvojbeno pruža potpora i bliska suradnja s liderima i visokim dužnosnicima EU-a. Uvjerena je kako će ova buduća suradnja biti uspješna i da će nastavak potpore dužnosnika EU biti od velikog značaja u jačanju institucija i demokratskih procesa u BiH.

“Sigurna sam kako će najavljeni Dijalog na visokoj razini, 17. svibnja 2023. u Sarajevu, pod liderstvom visokih europskih dužnosnika polučiti iznimne rezultate, što će nas potaknuti da još predanije i intenzivnije radimo kako bismo unaprijedili naše zajedničke ciljeve i načinili nužno potreban iskorak prema početku pregovora o punopravnom članstvu u EU-u.

Dopustite mi na samom kraju, u ime Vijeća ministara BiH kao i svoje osobno, uputiti čestitke u povodu 9. maja, Dana Evrope, te još jednom izraziti duboku zahvalnost na vašem svesrdnom zalaganju i zainteresiranosti za prilike u BiH.  Vjerujem kako ćemo na našem europskom putu i dalje imati vašu snažnu potporu te da ćete nastaviti podržavati naše napore na izgradnji bolje budućnosti za sve narode i stanovnike u BiH”, navela je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u pismu upućenom najvišim europskim zvaničnicima.

Pismo je adresirano na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Metsolu, predsjedavajućeg Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Davida McAllistera, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella te evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyia.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...