NIŠTA IM NIJE SVETO: Slovenac pokazao kako se pravi "pizza-burek", probajte ga i vi napraviti

U opisu videa napisao je kako je u pitanju balkanski pizza burek, te kako je to jelo iznimno popularno u Ljubljani

  • Gastro

  • 10. Maj 2023  10. Maj 2023

  • 1

Rene Strgar, Slovenac koji već dugi niz godina živi i radi u Londonu te se specijalizirao za pripremu sourdough pizza, nedavno je na svojoj Facebook stranici objavio video pripreme pizza bureka.

U opisu videa napisao je kako je u pitanju balkanski pizza burek, te kako je to jelo iznimno popularno u Ljubljani. Dodao je i da je njegov omiljeni burek onaj sa sirom, ali kako je i ova varijanta, sa sirom i rajčicama, zbilja odlična. Za pripremu je, rekao je, koristio kvalitetne sastojke koje inače stavlja na svoje pizze.

Pizza burek radi od kupovnih kora za savijače, ali u nastavku objave ostavio je i recept za domaće vučeno tijesto. Prska ga zatim mješavinom mineralne vode, ulja i soli, a umjesto klasičnog mesnog nadjeva, koristi kombinaciju fior di latte mozzarelle, San Marzano rajčica, pecorino sira i svježeg bosiljka te origana. Cijela stvar izgleda prilično slasno, no s time se nisu složili baš svi.

Komentari na pripremu ovakvog bureka su, naravno, najveći hit. Najviše je onih koji smatraju kako je burek samo pita s mesom, te onih koji se s njima slažu.

"Molim vas, ostavite burek na miru. Nisu potrebni nikakvi popravci, savršen je upravo takav kakav je. Hvala vam. Svi s Balkana", napisala je jedna korisnica društvene mreže Facebook.

"Izgleda jako slasno, ali u isto vrijeme zvuči kao bogohuljenje. Ne mogu se odlučiti, a dolazim iz Bosne i Hercegovine gdje se rade najbolji bureci i pite", komentirala je druga korisnica, dok je treća osoba napisala: "Znaš li da je to isto kao da Talijanima serviraš pizzu s ananasom?"

Ipak, javili su se i oni kojima se ideja spajanja pizze i bureka u jedno jelo svidjela. Neki su kombinaciju već isprobali, neki preporučuju pekarnice u Rijeci i Splitu gdje se pizza burek može kupiti.

Recept za pizza-burek

Ovo je recept za pizza-burek koji je izazvao burne reakcije na društvenim mrežama.

Sastojci:

  • Pakiranje listova za pitu od 350 g
  • 200 ml gazirane vode
  • 20 g ulja
  • 2 g soli

Za nadjev:

  • 250-350g mozzarelle
  • 400 g konzeviranog paradajza
  • 4 g soli
  • ovčiji sir
  • svježi bosiljak i origano

Priprema:

Zagrijte rernu na 215°C. Pripremite mješavinu minarlane vode tako da pomiješate mineralnu vodu, ulje i sol. Namažite tepsiju maslinovim uljem da se ne lijepi.

Počnite postavljati listove i preljeve na sljedeći način:

Tri prazna lista, zatim malo mješavine mineralne vode, pa dodati još jedan prazan list i potom staviti dodatke (mozzarella, paradajz, sir, svježi bosiljak i origano). Redati još jedan prazan list tijesta, pa opet mješavinu mineralne vode. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve listove i punjenje, a pizza-burek završite praznim listom.

Čačkalicom napravite puno rupa i prelijte preostalom mješavinom mineralne vode. Burek pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta ili dok korica ne porumeni. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi nekoliko minuta prije rezanja i posluživanja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...