"SB" NA LICU MJESTA: Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH (FOTO)

"Konflikt i svađe koriste samo političarima, garantuje mandate i plate", Napisao je Konaković.

  • Vijesti

  • 11. Maj 2023  11. Maj 2023

  • 3

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković objavio je na svom Facebook profilu da je usvojen jednoglasno na sjednici Vijeća ministara Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

"Dokument na koji se čekalo godinama. Samo dogovor donosi rješenja i našu zemlju vodi naprijed. Konflikt i svađe koriste samo političarima, garantuje mandate i plate", napisao je Konaković.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici trebalo da razmatra i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH te Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Pred ministrima bi se trebali naći i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske" na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar, kao i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije" na pravcu granica Republika Srbija - Bosna i Hercegovina - Bijeljina - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te Prijedlog odluke o finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti avijacija.

Između ostalog, predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

"Sve što je na dnevnom redu, za sve što bude konsenzus će proći Vijeće ministara. Mislim da će proći dobar dio točaka",  kazala je jučer novinarima predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. 

Na novinarsko pitanje šta definiraju sporazumi sa Srbijom i Hrvatskom kad je riječ o istočnoj i južnoj interkonekciji i kakva je dalja procedura, Krišto je pojasnila da su dobili prijedlog odluka u kojima, temeljem Zakona o sklapanju međunarodnih sporazuma, imenuju povjerenstvo koje bi se trebalo uputiti u razgovore, odnosno pregovore u smislu sklapanja ugovora.

"To je jedino što je nadležnost institucije Vijeća ministara kad su u pitanju interkonekcije", pojasnila je Krišto.

Što se tiče prijedloga odluke koju su dobili za istočnu interkonekciju, kaže da tu imaju jasnu situaciju. Tu je, kako je precizirala, čista situacija o donošenju odluke da se krene u pregovore, odnosno sklapanje sporazuma za realizaciju tog projekta.

Kad je u pitanju južna interkonekcija, napomenula je da je nakon formiranja novog saziva Vlade FBiH iz procedure povučen određeni broj zakona, između ostalog i zakon o južnoj plinskoj interkonekciji.

Dodala je da će, onog momenta kada se donese zakon na razini Federacije o južnoj plinskoj interkonekciji, Vijeće ministara uraditi posao iz svoje nadležnosti, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...