ODZVONILO NERVOZNIM VOZAČIMA: Pogledajte kakvo ih iznenađenje očekuje dok čekaju na semaforu…

Semafor je postavljen u blizini škole.

  • Auto

  • 12. Maj 2023  

  • 0

Lokalne sredine bore se s prebrzim vozačima na gotovo svim mjestima u svijetu. Pogotovo u blizini škola ili vrtića. U predgrađu Montreala u Kanadi odlučili su se radikalnu metodu – zapriječiti prebrzim vozačima da jure brže od ograničenja brzine semaforom koji će uključiti crveno svjetlo ako vozite prebrzo i zapriječiti vam prolazak. U Brossardu, pokraj škole, postavljen je semafor koji je nazvan Feu de ralentissement éducatif (edukativno svjetlo za usporavanje prometa) ili FRED.

FRED je opremljen senzorom i ako detektira prebrzog vozača uključuje crveno svjetlo. Ono je uključeno sve dok ne naiđe sljedeći automobil koji vozi primjerenom brzinom. Tada se uključuje zeleno svjetlo. Iza FREDA je postavljena i prometna kamera za vozače koji možda razmišljaju o tome da prođu kroz crveno svjetlo.

Naravno, nasumična ulična rasvjeta na sredini dvosmjerne ceste bez poprečnog prometa nije baš prepreka nesmotrenoj vožnji. Ako vozite prebrzo u zoni škole, možda ste tip vozača koji ignorira crveno svjetlo pe ćete proći dalje, ali tada ćete dobiti kaznu koju generira kamera. Svjetlo čini više od samog usporavanja nepromišljenih jurnjava. Gradu prenosi važne statičke informacije o prometu i ponašanju vozača na cesti. Zasad je ovo pilot projekt, no veliki su izgledi da zaživi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...