ZELENSKI SE SASTAO SA PAPOM FRANJOM: Razgovarali duže od pola sata, evo šta mu je poklonio

Pojedinosti u vezi posjete Zelenskog Rimu prvo su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga.

  • Evropa

  • 13. Maj 2023  13. Maj 2023

  • 2

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Rimu s papom Franjom.

Zelenski, koji je posjetio Rim prvi put od početka rata, razgovarao je s Papom 40 minuta i poklonio mu pancirni prsluk koji je koristio ukrajinski vojnik, a kasnije je na njoj naslikan lik Gospe.

"To je velika čast", rekao je Zelenski 86-godišnjem Papi, stavivši ruku na srce i pognuvši glavu dok ga je pozdravljao. Njih dvojica posljednji su se put susreli u Vatikanu 2020., a nekoliko puta su razgovarali telefonom otkako je rat počeo.

Ranije danas, Zelenski se također sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, koja je obećala punu vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i ponovila podršku njezinim nastojanjima da postane članicom EU.

alt

Papa više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da se mole za Ukrajinu i redovno je apelirao na Kijev i na Moskvu da pristanu na prekid vatre. Još nije prihvatio ukrajinski poziv da posjeti Kijev, rekavši da će otići samo ako ga se pozove i u Rusiju.

Pojedinosti u vezi posjete Zelenskog Rimu prvo su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Nije jasno hoće li sutra otputovati u Njemačku nakon sastanaka u Rimu. Pripreme za njegov dolazak u Berlinu traju nekoliko dana iako nije potvrđen.

Zelenski bi sutra, u ime ukrajinskog naroda, trebao primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu, no ostaje nejasno hoće li lično otići na svečanost dodjele

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...