DRAMA U ZRAKU: Amerikanci presreli šest ruskih bombardera i transportnih aviona kod...

Sve ovo se dogodilo u trenutku dok se nekoliko velikih vojnih vježbi američke vojske održava na Aljasci.

  • Svijet

  • 14. Maj 2023  

  • 1

Sjevernoamreičko apovjedništvo zračne i svemirske odbrane (NORAD) je saopćilo kako su njihove snage 11. maja otkrile, pratile, pozitivno identificirale i presrele šest ruskih zrakoplova koji su djelovali unutar i blizu zone zračne identifikacije.

Iz NORAD-a su istaknuli kako su ruski zrakoplovi ostali u međunarodnom zračnom prostoru i nisu ušli u američki ili kanadski suvereni zračni prostor. Sve ovo se dogodilo u trenutku dok se nekoliko velikih vojnih vježbi američke vojske održava na Aljasci.

Amerikanci ovo ne smatraju provokacijom 

Rusi su letjeli u bombarderima TU-95, transportnim avionima IL-78 i borbenom zrakoplovu SU-35. U NORAD-ovoj misiji nakon što su uočeni ruski avioni sudjelovali su lovci F-16 i F-22, teretni zrakoplov Boeing KC-135 i špijunski avion E-3 AWACS.

Ova ruska aktivnost u sjevernoameričkoj zoni zračne identifikacije događa se redovito i ne smatra se prijetnjom ili provokacijom. NORAD ističe kako prati i identificira sve vojne zrakoplove koji uđu u zonu zračne identifikacije. NORAD rutinski prati kretanje zrakoplova i po potrebi ih ispraća iz te zone.

"NORAD koristi slojevitu odbrambenu mrežu satelita, zemaljskih radara, radara u zraku i borbenih zrakoplova za praćenje i identifikaciju zrakoplova i informiranje o odgovarajućim akcijama. I dalje smo spremni upotrijebiti brojne opcije odgovora u obrani Sjeverne Amerike i arktičkog suvereniteta", zaključili su iz NORAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...