PRVE RIJEČI ERDOGANA NAKON ZATVARANJA BIRALIŠTA: "Vrijeme je da se čvrsto držimo glasačkih kutija"

Erdogan je objavio poruku na nalogu na društvenim mrežama koju je uputio prijateljima i kolegama.

  • Evropa

  • 14. Maj 2023  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se danas nakon što je završeno glasanje na izborima za predsjednika i državni parlament.

Erdogan je objavio poruku na nalogu na društvenim mrežama koju je uputio prijateljima i kolegama, piše Klix.ba.

"Proces glasanja je završen na način kako i priliči našoj demokratiji, hvala Bogu. Sada je, kao i uvijek, vrijeme da se čvrsto držimo glasačkih kutija. Do konačnih rezultata, nastavljamo čuvati volju našeg naroda!", kazao je Erdogan.

Inače Erdogan je jučer održao svoje posljednje predizborne skupove u Istanbulu na kojima je optužio opoziciju da radi s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi ga svrgnula.

"Biden je dao naredbu da se svrgne Erdogan, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, onda će glasački listići sutra dati odgovor i Bidenu", rekao je jučer Erdogan.

Podsjećamo, prvi put u dvije decenije, aktuelni predsjednik i lider Islamsko-konzervativne Partije pravde i razvoja (AKP) Recep Tayyip Erdogan nije favorit u izbornoj utrci.

Prema anketama, s malom razlikom ispred njega je Kemal Kılıçdaroğlu, kandidat ujedinjene opozicije, pristalica sekularnog razvoja republike. No, moguće je da nijedan od kandidata ne dobije više od 50 posto glasova, a onda će se borba vlasti i opozicije nastaviti u drugom krugu, koji bi mogao biti zakazan za 28. maj.

Izlaznost je tradicionalno visoka na izbornim događajima u Turskoj. U 2018. godini iznosio je približno 87 posto.

Oko 3,4 miliona turskih državljana koji žive u inostranstvu (od toga oko 1,5 miliona u Njemačkoj) mogli su glasati prijevremeno. Nedjeljne izbore prate stotine hiljada dobrovoljnih posmatrača i predstavnika političkih partija. Preliminarni rezultati će biti objavljeni nakon 20:00 sati. Možda će biti potrebno nekoliko dana da Vrhovno izborno vijeće (YSK) sabere konačne rezultate izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...