BJELORUSKI DIKTATOR ALEKSANDAR LUKAŠENKO: "Naša vojska je u stanju visoke pripravnosti..."

"Ipak, postoje faktori koji izazivaju zabrinutost", poručio je Lukašenko. 

  • Svijet

  • 16. Maj 2023  

  • 2

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je danas posjetio centralno komandno mjesto Zapovjedništva zračnih snaga i protuzračne odbrane, javlja bjeloruska državna novinska agencija BelTA. Primio je izvještajj o organizaciji i izvršavanju zadaća uzbunjivanja protuzračne odbrane.

"Nema potrebe za dugim izvještajima. Pogledajmo šta se događa oko naše zemlje, prvenstveno u zraku. Vrlo često razgovaramo o pitanjima sigurnosti naše države, posebice u zračnom prostoru. Kako vidim, sada nemamo kritičnu situaciju. Ipak, postoje faktori koji izazivaju zabrinutost", poručio je Lukašenko. 

"Morali smo odgovoriti na događaje od subote"

Bjeloruski čelnik je obaviješten da su bjeloruske snage podignute u stanje najviše pripravnosti nakon incidenata u subotu. "Tri dana nakon događaja pored nas. Mislim na Brjansku oblast, gdje su oborena četiri zrakoplova. Na to smo morali odgovoriti. Mi i naše snage smo od tada u stanju povišene pripravnosti", naglasio je.

"Zato me zanima kakva je situacija u zemlji. I naravno, pravci i izgledi razvoja ove situacije. Neka bude kratko. Bez zastrašivanja. O tome što se događa i što očekujemo u kratkom roku", dodao je. Nakon što je izvještaj dostavljen šefu države, zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane Oružanih snaga Bjelorusije Andrej Lukjanovič podijelio je detalje s novinarima. 

"Dežurne snage su pojačane"

Lukjanovič je rekao da su u svjetlu nedavnih događaja na zapadnim i južnim granicama, uključujući i borbene obuke zemalja NATO-a predvođenih SAD-om, dežurne snage pojačane. "Koriste se dodatna sredstva. Dnevno u pripravnost stavimo 750-1.000 ljudi u našem rodu Oružanih snaga", rekao je. 

"Dežurne snage podignute su u borbenu pripravnost prvog stepena nakon incidenata u Ruskoj Federaciji. To su raketne snage protuzračne odbrane, snage radiotehnike i zrakoplovstvo", nastavio je. Potvrdio je da su pojačane jedinice za uzbunjivanje, jedinice koje čuvaju sve aerodrome te određeni broj objekata snaga radiotehnike i raketnih snaga protuzračne odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...