ZASTUPNIK SDA MIDHAT ČAUŠEVIĆ: "SDA neće biti opozicija državi i građanima BiH, i dalje očekujemo puno od nove vlasti"

"Svaki pokušaj da se ono što pripada državi dodijeli entitetu, kantonu ili opštini na način da oni budu suvereni vlasnici toga je degradiranje onoga što je sama institucija države. Vjerujem da bi SDA puno bolje prošla..."

  • Politika

  • 17. Maj 2023  17. Maj 2023

  • 1

Midhat Čaušević zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u emisiji "Rezime" kaže da SDA neće biti opozicija državi BiH i građanima BiH, odnosno svim dobrim projektima koji budu predmet razmatranja na Parlamentarnoj skupštini.

"U isto vrijeme očekivali smo i dalje očekujemo puno od nove vlasti, nove parlamentarne većine ponukani činjenicom da su oni tako to i najavili. Da je to nova energija, nova paradigma, politička realnost, da je prošlo vrijeme blokada, retrogradnih politika, sukobljavanja."

Čaušević isitče da uz ta očekivanja imamo situaciju da je obilježeno 100 dana Vijeća ministara.

"Kada izanalizirate njihov rad, mi smo na Parlamentu dobili dva rješenja. Jedan je o izvršenju budžeta i drugi je bio već pripremljen od strane prethodnog saziva. U isto vrijeme svjedoci smo da na Parlamentu ne prolazi ništa što ima karakter državotvornog. Čak i ona dobra rješenja koja predlaže pozicija ne budu prihvaćena od strane njihovih kolega iz iste te pozicije."

Smatra da je Milorad Dodik na posljednjoj sjednici Vijeća ministara ostvario svoje određene ciljeve kroz dobijanje saglasnosti za formiranje komisije koja će nastaviti proceduru za izgradnju plinovoda koji ide kroz Republiku Srpsku.

"U međuvremenu se desilo da će doći do nastavka same te sjednice, zakazana je za sljedeću srijedu i ja očekujem da će upravo tako funkcionisati i u narednom periodu, odnosno na principu toplo-hladno. Kada bude bio u prilici da ostvari svoje interese, ako procijeni da mu je to momenat i povlačenja, a da je to mehanizam koji će mu to omogućiti on će to sasvim legitimno raditi. U isto vrijeme ti koalicioni partneri koji su zajedno sa Dodikom će ostati nijemi na sve to jer oni nemaju zaista nijednog mehanizma da bi se suprotstavili tome."

Raduju izjave da će SAD braniti integritet, suverenitet, granice BiH

Govoreći o visokom predstavniku u BiH kaže da kvalifikacije koje na njegov račun iznosi Milorad Dodik izlaze iz zone političkog, a zalaze u zonu pristojnog, civiliziranog odnosa.

"U isto vrijeme vidimo da nema adekvatne reakcije, da politika koju taj čovjek predstavlja i dalje egzistira bez ikakvih posljedica. U isto vrijeme pokušava se pokazati uloga i značaj tog istog visokog predstavnika kroz ono što je prostor u Federaciji i evo vidimo da je tu visoki predstavnik odlučan u svojim namjerama i uradi ono što želi. Jasno dobije poruku od rukovodstva RS-a da, to može u Federaciji, ali na nas se te odluke neće odnositi. Tako da na negiranje genocida ili istina koje su neoborive, nemamo adekvatne reakcije. Želim istaći da raduju izjave da će SAD braniti integritet, suverenitet, granice."

Čaušević isitče da je odluka Christiana Schmidta iz izborne noći trebala sistem da pojednostavi, a ustvari ga je dodatno zakomplikovala.

"Onda smo imali drugu odluku, to nema nigdje na svijetu, da se odlukom kaže tog i tog dana ćete formirati vladu. Imam osjećaj da bi visoki predstavnik, da nije taj dan formirana vlada, svojom odlukom proglasio Vladu Federacije jer je očito postojala namjera da se to do kraja završi."

Kaže da je SDA u proteklom periodu okarakterisana kao da je ona ta koja je destruktivni faktor za državu BiH.

"Da zbog strategije koju je vodila SDA se ništa nije moglo dešavati u pozitivnom pravcu, odnosno nismo doživljavali progres koji od nas građani očekuju. Došla je ta nova energija, nova snaga kako su je predstavili, i vidimo da nije do SDA. Da postoje svi ti mehanizmi blokade, odnosno usporenog puta i bez SDA. Ja i dalje smatram da je SDA imala svoj državotvorni karakter, i da ima, da nikad nije došlo u pitanje ono što je državni usbjektivitet i integritet, a da su u isto vrijeme donošene određene odluke koje su sigurno bile greška."

Otvoreni Balkan je čisto političko pitanje

O prijedlogu Christiana Schmidta da treba razmišljati o raspodjeli imovine između države i entiteta kaže:

"Svaki pokušaj da se ono što pripada državi dodijeli entitetu, kantonu ili opštini na način da oni budu suvereni vlasnici toga je degradiranje onoga što je sama institucija države. Vjerujem da bi SDA puno bolje prošla, pa bi možda bila i prihvatljiv partner, i biti vlast na državnom i federalnom nivou da je prihvatila da bude dio tih projekata kad je u pitanju državna imovina, izborni zakon, odnosno dodjeljivanje onoga što je isključiva nadležnost države kroz projekte koji će biti aktuelni."

Čaušević smatra da sve ono što bude od interesa za državu BiH i što bude jačalo njen institucionalni okvir neće dobiti potrebnu većinu u Domu naroda.

"Otvoreni Balkan je čisto političko pitanje. Imamo puno otvorenih pitanja iz prošlosti koja nismo zatvorili, a želimo otvarati nova."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...