ĐURO KOZAR DIREKTNO: "Dodik želi imati imovinu tako što će se zaduživati po svijetu, prevario se u računu" (VIDEO)

Kada je riječ o državnoj imovini, Kozar pojašnjava da „dejtonska BiH slijedi državnost“.

  • Politika

  • 17. Maj 2023  17. Maj 2023

  • 0

Mnogi kažu da je BiH na raskrsnici ali da je jedini mogući put onaj koji vodi ka Evropskoj uniji. Kandidatski status dobili smo preko noći iako nismo ispunili zadate ciljeve ali pitanje je hoće li to doći na naplatu? Sada je pitanje, slijedi li rješavanje državne imovine po istom kalupu, u čiju korist a na čiju štetu? To su neke od tema o kojima je za Hayat govorio vojno-politički analitičar Đuro Kozar.

Komesar za susjedstvo i proširenje Europske unije Oliver Varhelyi danas je u Sarajevu dopredsjedavao Političkim forumom na visokom nivou, čemu su prisustvovali političari sa svih nivoa u BiH.

Kozar kaže da je velika stvar jer je Varhelyi okupio najveće dužnosnike sa svih nivoa. 

"Treba iskoristiti jer su građani oba entiteta raspoloženi da uđu u EU, tada bi manje ljudi bježalo van BiH glavom bez obzira. Sada je najvažnije da budemo politički stabilna država, bez uvjetovanja jer je tako moguće usvojiti zakone koji su nam potrebni", poručio je Kozar. 

Kada je riječ o politici koju vodi Milorad Dodik, kaže da se radi o dvostrukoj.

"Danas bi da uđe u EU, sutra ne bi, a u konstaktu je sa ruskim ambasadorom. Očito je da će se u RS nešto morati mijenjati, on vodi RS u izolaciju jer će malo ko doći da investira. Mnogi iz EU obustavljaju investicije jer neće da idu. Kod Dodika se mora nešto uraditi, jer ne vjerujem da je taj srpski narod spreman da bude njegov talac", naveo je on.

Kada je riječ o državnoj imovini, Kozar pojašnjava da „dejtonska BiH slijedi državnost“.

"Kako bi se pripadnici Oružanih snaga u RS osjećali da budu podstanari u svojoj državi? To je van pameti, na niovu OHR-a će se napraviti zakon", naveo je Kozar.

Također je dodao:

"Dodik  želi imati imovinu tako što će se zaduživati po svijetu i da mu državna imovina bude hipoteka, ali prevario se u računu"

Visoki predstavnik bi, kako navodi, mogao reagovati u ovom slučaju, ali je problem jer ga vlast RS-a ne priznaje.

"Dodik će biti primoran na to. Kada bude pritisnut od međunarodne zajednice, više se neće moći oholo ponašati kao do sada", smatra Kozar.

On je komentarisao i izjavu federalne ministrice Sanje Vlaisavljević koja je izavala brojne reakcije javnosti.

"Nije joj to trebalo. Dario Kordić je naredio monstruozne zločine. Ratni zločinac je od sada pa dok bude živ. Ako misli da nije kriv, zašto ne dođe da živi u BiH, nego je u Hrvatskoj i stalno mijenja lokacije?", upitao je Kozar te dodao:

"Ne treba pokušavati od ratnih zločinaca praviti ljude koji to nisu uradili."

Sud BiH oslobodio je danas Ramiza Drekovića optužbi Tužilaštva BiH za ratni zločin na području Kalinovika, a Kozar je pojasnio da on nije ni trebao biti optužen za ovaj zločin.

"Pokušalo se sa strane Tužilaštva na sve moguće načine napraviti zločinac i nije s euspjelo. Taj postupak je značajan jer je odbrana imala čak šest vještačena, dokazalo se da su granate ispaljene sa sjevera, sa suprotne strane", pojasnio je Kozar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...