DUŠKA JURIŠIĆ UPOZORAVA: "Nadam se da vlasti u Kantonu Sarajevo nisu spremne na takav autogol..."

Zakonom se kao javna mjesta ne mogu definirati mediji, naglašava Jurišić

  • Društvo

  • 18. Maj 2023  18. Maj 2023

  • 1

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a čije je djelovanje, između ostalog, prošireno i na online sferu te bi se njime regulisalo i "širenje lažnih vijesti", brojni stručnjaci su upozorili da bi se ovakav zakon mogao zloupotrebljavati, posebno kada je riječ o slobodnom radu medija i novinara.

O tome se oglasila i Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja je na svom Facebook profilu upozorila da bi usvajanjem ovakvog zakona vlast u Kantonu Sarajevo sama sebi zabila autogol. Jurišić smatra da se pitanje iznošenja i prenošenja lažnih vijesti putem online medija, portala, društvenih mreža itd. treba riješiti posebnim zakonom, a ne Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Rasprava u medijima, koja je počela nakon što je Vlada Kantona Sarajevo prihvatila Nacrt Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo, pokazuje koliko je važno regulisati i pitanje transparentnosti vlasništva nad online medijima. S pitanjem vlasništva, uredilo bi se i pitanje odgovornosti za objave vijesti, komentara i drugih sadržaja.

Javna mjesta mogu biti ulice, trgovi, javni putevi, parkovi, izletišta, stadioni, dvorane itd, ali se ovim Zakonom kao javna mjesta ne mogu definirati mediji.

Član 30. predloženog Zakona ne bi trebalo da se primjenjuje na sadržaje koji se odnose na kritiku vlasti, javnih ličnosti i pojedinaca, te generalno na procesuiranje medijskih sadržaja - navodi Duška Jurišić.

Dodaje kako je najvažnije da li se nekim neistinitim sadržajem povrjeđuje društveno i opće dobro, a ne prava pojedinca, koja su zaštićena Zakonom o zaštiti od klevete.

- Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica pokazao je zainteresovanost da čuje prijedloge, primjedbe i sugestije građana, nevladinih organizacija, novinara i državnih institucija prije nego što nacrt Zakona bude stavljen na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo. Sada je već jasno da se mediji ne mogu disciplinirati Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nadam se da vlasti u Kantonu Sarajevu nisu spremne na takav autogol... - zaključila je Jurišić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...