TEŽAK UDARAC VUČIĆU IZ WASHINGTONA: Chollet potvrdio da je tekst New York Timesa o vezama predsjednika Srbije i Belivuka tačan – „Oči su nam otvorene“

Dodao je da je svjestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama Zapadnog Balkana.

  • Regija

  • 19. Maj 2023  19. Maj 2023

  • 2

Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet govorio je u Washingtonu pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Senata, tokom pretresa posvećenog politici SAD-a prema Zapadnom Balkanu. Na pretresu je svjedočio i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Predsjedavajući odbora Senata Bob Mendez, upitao je Cholleta o „veoma optužujućem“ tekstu New York Timesa o Vučiću u kojem se navodi o povezanosti Aleksandra Vučića sa huliganima i organizovanim kriminalom.

Chollet je rekao da administracija vjeruje da je izvještavanje tog lista „kredibilno“, ali da ne može da govori o detaljima iz članka.

Mendez je zatim pitao Cholleta da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom, imajući u vidu objelodanjene podatke.

„To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsjednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti“, odgovorio je on.

Dodao je da je svjestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama Zapadnog Balkana.

„Uveli smo sankcije mnogim ljudima u regionu, i to ne samo u jednom dijelu, nego po cijelom regionu gdje se korupcija pojavljuje“, naveo je Chollet.

Predsjedavajući Bob Mendez, naveo i da se Vučić hvalio bliskim vezama sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, da je putovao u Moskvu na razgovore o trgovini, i da odbija da se pridruži evropskim partnerima u uvođenju sankcija Rusiji.

Chollet je kazao da se Srbija u nekim aspektima usaglasila sa evropskom i zapadnom politikom u odnosu na Rusiju i Ukrajinu.

„Iako se Srbija nije pridružila sankcijama, a jasno smo stavili do znanja da je u tom slučaju teško vidjeti kako će odmaći u procesu eurointegracija, jeste se uskladila u smislu kritikovanja i osuda Rusije i njene invazije na Ukrajinu, kroz glasanja u UN. Srbija je osudila aneksiju Krima, pomagala Ukrajini u domenu izbjeglica i kritične infrastrukture i slala humanitarnu pomoć, ali i dalje mora da se uskladi sa europskim sankcijama Rusiji“, kazao je Chollet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...