DŽEMAL SMAJIĆ O IMENOVANJU ZORANA TEGELTIJE: "Ako se bude rotirao ko Džakula, Bošnjaci će se još načekati"

Imenovanje Tegeltije, koji je kadar SNSD-a, izazvalo je brojne reakcije s obzirom na to da je i SDP polagao pravo na tu poziciju.

  • Politika

  • 20. Maj 2023  20. Maj 2023

  • 0

Džemal Smajić delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentirao je izbor Zorana Tegeltije za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Imenovanje Tegeltije, koji je kadar SNSD-a, izazvalo je brojne reakcije s obzirom na to da je i SDP polagao pravo na tu poziciju.

"Novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je Zoran Tegeltija iz SNSD-a. Na to mjesto dolazi sa pozicije ministra finansija u Vijeću ministara što ispada da je ta pozicija važnija od pozicije ministra finansija. Izabran je kažu po principu etničke rotacije. Ako se i on bude kao njegov prethodnik Miro Džakula iz HDZ-a nekoliko puta, pa sve do penzije, rotirao sam sa sobom, Bošnjaci će se još načekati, iako daleko najviše novca uplaćuju u zajedničku kasu. Zašto se rotacije ne poštuju kada je u pitanju ministar finansija na državnom nivou? Ovo nije pitanje za one koje sam pomenuo, nego za one koji za sebe tvrde da pripadaju probosanskim snagama", naveo je Smajić.

Izbor Tegeltije jučer je na pitanje novinara komentirao i federalni premijer Nermin Nikšić.

"Smatramo da smo imali ravnopravno pravo da konkurišemo za mjesto direktora UIO-a. U razgovorima koje smo imali došli smo do zida za koji teško da imate kontraargumente", rekao je Nikšić.

Pojasnio je da je riječ o nacionalnoj rotaciji jer su prethodni direktori bili Bošnjak pa Hrvat, a sada je došlo vrijeme da bude Srbin.

Podsjećamo da je potpredsjendik SDP-a Vojin Mijatović, tačno prije tri i po mjeseca, kada su se lomila koplja oko formiranja federalne vlasti jasno poručio kolegama iz Osmorke da se stane sa trgovinom države, jer BiH nije ničija đedovina.

"Ukoliko se neki zaigraju pa i UIO daju SNSD-u, onda daj da im damo sve ostale pozicije. UIO mora pripasti koaliciji oko SDP BiH. Stanite na vreme sa trgovinom države, nije BiH ničija đedovina", napisao je 3. februara na Twitteru Vojin Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...