MLADI IZ SRBIJE NA TUZLANSKOJ KAPIJI: "Svi snosimo odgovornost što je zločinac Đukić još uvijek na slobodi"

"Mi smo danas ovdje jer osjećamo odgovornost i želju radimo na izgradnji društva bez nasilja i društva u kojem se ovako nešto više nikada neće ponoviti", rekla je Ivana Jovanović iz Incijative mladih za ljudska prava.

  • Društvo

  • 25. Maj 2023  

  • 0

Počast žrtvama na Kapiji u Tuzli danas su odali predstavnici Incijative mladih za ljudska prava (YIHR) iz Srbije. Oni u Tuzlu, 25. maja, dolaze još od 2013. godine, a 2015. godine su gradonačelniku Tuzle uručili knjigu žalosti u koju su se upisali građani i građanke iz cijele Srbije.

"Mi smo danas ovdje jer osjećamo odgovornost i želju radimo na izgradnji društva bez nasilja i društva u kojem se ovako nešto više nikada neće ponoviti", rekla je Ivana Jovanović iz Incijative mladih za ljudska prava. 

Podsjećamo, 25. maja 1995. godine, na Kapiji u centru Tuzle, agresorska hranata ubila je 71 osobu, a više od 150 je ranila.

 "Mislimo da je važno da obrazujemo mlade o onome što se 1995. godine desilo na Kapiji, ali generalno i o ratu 90-ih, jer samo učenjem o tome možemo da garantiramo da se tako nešto neće ponoviti", rekla je Jovanović.

On je komentirala i činjenicu da Novak Đukić slobodno živi u Srbiji, iako ga je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 20 godina zatvora, jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli 25. maja 1995. godine.

"Beograd je odgovoran za to što je zločinac i dalje na slobodi, posebno zato što se njegovo isporučivanje još nije desilo. Zbog toga svi mi snosimo odgovornost", zaključila je Ivana Jovanović, navodi Faktor.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...