BORENOVIĆ OGORČEN DOGAĐAJEM NA JUGU BiH: "Ovo je skandal i civilizacijski korak unazad. Zašto niko ne reaguje!?"

Ističe da je nevjerovatno da na održavanje komemoracije pripadnicima zločinačke i monstruozne tvorevine NDH, niko ne reaguje, od Vijeća ministara, Vlade FBiH na čijoj se teritoriji to održava, do institucija Republike Srpske. 

  • Vijesti

  • 28. Maj 2023  28. Maj 2023

  • 9

"Jedino mjesta na svijetu gdje je moguće veličati ustaštvo i nacizam, pored Hrvatske, je nažalost i Bosna i Hercegovina. Dopuštanje da se u Stocu održi 'komemoracija blajburškim žrvama' je skandal i civilizacijski korak unazad. Ono što se u uređenim društvima najstrožije kažnjava, kod nas prolazi i bez reakcije nadležnih institucija", rekao je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ističe da je nevjerovatno da na održavanje komemoracije pripadnicima zločinačke i monstruozne tvorevine NDH, niko ne reaguje, od Vijeća ministara, Vlade FBiH na čijoj se teritoriji to održava, do institucija Republike Srpske. 

"Institucije Republike Srpske imaju puno pravo da reaguju, budući da se odaje počast onima koji su počinili genocid nad srpskim narodom. Odaje se počast onima koji su kreirali monstruoznu ideologiju, a čiji glavni ideolozi i oni koji su je osmislili i dan-danas imaju ulice sa svojim imenima u FBiH, a koja je glasila 'trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, trećinu protjerati', sa namjerom da se zatre trag Srbima na ovim prostorima. I institucije na drugim nivoima su imale obavezu da reaguju na ovo sramno okupljanje, ali izostanak reakcije se vjerovatno traži i u politikantskim razlozima", kaže Borenović. 

Kako objašnjava, jedan od pokrovitelja je Hrvatski narodni sabor (HNS), organizacija koja okuplja stranke sa hrvatskim predznakom, a čiji je predvodnik HDZ. 

"Kako je ta stranka sa SNSD i 'trojkom' u vlasti na BiH nivou, takođe u vlasti u FBiH, a SNSD je označio kao svog strateškog partnera, čini se da je na djelu dobro poznati sindrom nezamjeranja, pa čak i po pitanjima koja su stvar civilizacijskih tekovina. Dugo se ćuti i na precrtavanje ćirilićnih natpisa i saobraćajnih znakova u FBiH, a iako sam ovo pitanje pokrenuo još prije dvije godine, jasno je da nadležni ništa konkretno nisu uradili da se ta pojava spriječi", poručio je Borenović. 

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...