REUF BAJROVIĆ U "ISTRAZI SEDMICE": "Uloga Turske za Zapad je izuzetno važna, pobjedom Erdogana stvari na Balkanu mijenjaju se iz temelja"

"Oni su u vojnoj industriji napravili ogroman iskorak. Uloga Turske za Zapad je izuzetno važna. Pitanje prolaska žitarica iz Ukrajine, velika igra se na Balkanu otvorila", objašnjava Bajrović

  • Politika

  • 28. Maj 2023  

  • 2

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse, kazao je za emisiju "Istraga sedmice" na televiziji Hayat da se pobjedom Erdogana stvari na Balkanu mijenjaju se iz temelja.

"Oni su u vojnoj industriji napravili ogroman iskorak. Uloga Turske za Zapad je izuzetno važna. Pitanje prolaska žitarica iz Ukrajine, velika igra se na Balkanu otvorila. Vidjet ćemo kako će Turska odigrati. Dosta ljudi slavi pobjedu Erdogana, a mnogo je tužno što je Kilicdaroglu izgubio. Vidjet ćemo kakva će vanjska politika biti", rekao je Barjović.

Salmir Kaplan je kazao da Erdogan izbore 2007. pobijedio jer je bio žrtva Ustavnog suda.

"Vojska je bila na nogama. Tad je Erdogan poharao na izbora, bio je žrtva. Sad ga je u tu ulogu stavio Zapad. Turci su to prepoznali. Bila je atmosfera protiv njega, bio sam ubijeđen prije tri mjeseca da neće pobijediti", kazao je Kaplan.

Mustafa Krupalija, profesor na IUS-u, spomenuo je veliku umiješanost stranih sila u samu kandidaturu protukandidata Erdoganu.

"Zapad kao da nije želio razljutiti Erdogana. Kao da su pokušavali pronaći nekoga da ne bi razljutili Erdogana koji je bitan Zapadu zbog Ukrajine. Zapad nije želio reskirati, biti agresivno na strani nekoga ko bi mogao parirati Erdoganu. Kilicdaroglu je uspio nadmudriti lidere drugih stranaka koji su s njim u koaliciji", kazao je Krupalija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...