PRIKUPLJENI POTPISI ZA SMJENU IBRAHIMA HADŽIBAJRIĆA: OV Stari Grad sutra o uhapšenom načelniku

Ovo je samo prvi u nizu koraka koji će eventualno dovesti do smjene dugogodišnjeg načelnika Hadžibajrića. Za ovaj, prvi, korak, prema zakonu bili su potrebni potpisi jedne trećine vijećnika, no, očito, prikupljeno ih je i više.

  • Vijesti

  • 29. Maj 2023  29. Maj 2023

  • 2

Grupa vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo danas je predala inicijativu za pokretanje opoziva načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Inicijativu su potpisala 23 općinska vijećnika, potvrdio je ovo za N1 predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić.

Ovo je samo prvi u nizu koraka koji će eventualno dovesti do smjene dugogodišnjeg načelnika Hadžibajrića. Za ovaj, prvi, korak, prema zakonu bili su potrebni potpisi jedne trećine vijećnika, no, očito, prikupljeno ih je i više.

Škaljić naglašava da će se inicijativa već sutra naći pred vijećnicima na sjednici OV Stari Grad. Ukoliko bude usvojena, u roku od 30 dana Vijeću će se predložiti ‘odluka o pokretanju postupka opoziva’.

Prema Članku 6. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH, stoji da se ova odluka donosi većinom glasova od ukupnog broja vijećnika u općinskom vijeću.

U slučaju prihvaćanja inicijative, općinsko vijeće dužno je donijeti odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika u roku od 30 dana.

Ako općinsko vijeće donese odluku o prihvaćanju inicijative opoziva načelnika, sprovodi se postupak u kojem građani odlučuju izravnim tajnim glasovanjem.

Mandat načelnika prestaje ukoliko natpolovična većina građana, koji su glasovali, donese odluku o opozivu. Takva odluka građana obavezujuća je i za općinsko vijeće i načelnika.

Podsjetimo, Hadžibajrić je uhapšen devetog maja. Tužilaštvo KS njega i sekretarku Općine Almu Destanović tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Vršenje poslova iz oblasti načelnika potom je preuzela Mirsada Smajić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...