RUSKA CENTRALNA BANKA: Strani investitori povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon ruske invazije na Ukrajinu, a sve je rezultiralo opsežnim sankcijama protiv režima u Kremlju.

  • Ekonomija

  • 29. Maj 2023  

  • 0

Strani investitori povukli su iz Rusije, prodajom svoje imovine, oko 36 milijardi dolara između marta 2022. i marta 2023. godine, objavila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, pozivajući se na analizu podataka Ruske centralne banke.

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon ruske invazije na Ukrajinu, a sve je rezultiralo opsežnim sankcijama protiv režima u Kremlju.

Prošli petak Ruska centralna banka utvrdila je u svom najnovijem izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema da je zapravo tek mali udio stranih kompanija potpuno prodao svoje poslove u Rusiji i da su mnoge zadržale pravo povratka, navodi agencija TASS.

Od marta 2022. do marta 2023. godine obavljeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodana je imovina u vrijednosti većoj od 100 miliona dolara, istaknula je centralna banka Rusije.

Samo pet transakcija odobrenih od oktobra 2022. godine uključivalo je plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 miliona dolara, navodi se.

Te prodajne transakcije po njima tek u ograničenoj mjeri utiču na rusku ekonomiju, citira ruska novinska agencija navode iz izvještaja.

“Prije svega, većina takvih transakcija implicira zadržavanje potrebnih dozvola za proizvodnju, patenata i prava intelektualnog vlasništva. Kompanijama se i dalje isporučuju sirovine, materijali i dijelovi; osigurava se tehnička i pomoć u materijalima”, stoji u izvještaju, navodi TASS.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...