USPJEH BH. CRTAČA U AMSTERDAMU: Filip Andronik osvojio nagradu publike na svjetskom takmičenju u crtanju

Bosanskohercegovački predstavnik, Filip Andronik odnio je ubjedljivu nagradu publike za rad koji je kako kaže pomalo Blade Runner-ovski pogled na budućnost izmišljenog grada u Bosni i Hercegovini.

  • Kultura

  • 30. Maj 2023  31. Maj 2023

  • 1

Talijanka Chiara Croce svjetska je pobjednica crtačkog izazova, a našem Filipu Androniku pripala je nagrada publike na prestižnom globalnom natjecanju u Amsterdamu.

Svjetsko finale Red Bull Doodle Art natjecanja u Amsterdamu bilo je epicentar kreativnosti, okupivši 62 nacionalna pobjednika na uzbudljivoj završnici gdje su imali priliku za suradnju sa svjetski poznatim umjetnicima poput Burnt Toasta i Mr Doodla. Iskustvo je kulminiralo izložbom finalista radova na blockchainu iu javnoj galeriji, gdje je mlada umjetnica iz Milana, Chiara Croce proglašena pobjednicom za 2023.

Bosanskohercegovački predstavnik Filip Andronik odnio je ubjedljivu nagradu publike za rad koji pomalo kaže Blade Runner-ovski pogled na budućnost izmišljenog grada u Bosni i Hercegovini.

“Svi stereotipi sadašnjeg života, koji sam crtao u prvom radu, pojačan su u maštariji futurističkog, a podjednako smiješnog okruženja”, rekao je Filip o svom finalnom radu u kojem je integrirana i ikonica Burnt Toasta.

Filip je govorio o tome kakav je osjećaj dobiti nagradu publike.

“Proveo sam cijelo popodne bodreći i navijajući za ostale sudionike ubijeđen da je bolje da ja navijam za druge dok se pripremam na vlastiti neuspjeh, nego da poslije budem razočaran rezultatom. Ali publika koja je glasala imala je drugi plan i kada je voditelj prozvao Bosnu i Hercegovinu kao pobjednika bio sam van sebe u oduševljenju”, opisao je Filip.

bh. umjetnik nije krio ni oduševljenje potpunim iskustvom: “Toliko nam je svima bilo lijepo i inspirativno u društvu fantastičnih i kreativnih osoba na finalu, da smo čak pričali da natjecanje može završiti i bez proglašenja pobjednika jer smo mi svi pobjednici – i ne samo što smo kreatori 62 najbolja 'dudla' od 120.000 prijavljenih u cijelom svijetu, već i zato što nam je iskustvo u Amsterdamu promijenilo živote. Niti jedna nagrada se ne može mjeriti s tim.”

Inače, ovo inspirativno umjetničko putovanje, započelo je još u siječnju, privuklo je rekordnih 120.000 prijava diljem svijeta od kojih su stručni paneli sudaca u svakoj od 62 zemlje odabrali učenike po jednog nacionalnog pobjednika.

Za sve njih, priča je počela sa jednostavnim crtežom olovkom na papiru, a svoj vrhunac imala je u trodnevnom iskustvu u glavnom gradu Nizozemske gdje su mladi kreativci razmjenjivali ideje i naučili nove vještine kako bi svoje radove stavili u središte pozornosti.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...