TAKO DOBAR, A JOŠ SE NI NE TREBA PEĆI: Recept za (ne)obični cheesecake poseban zbog lagane i...

(...) osvježavajuće kreme.

  • Gastro

  • 31. Maj 2023  31. Maj 2023

  • 0

Donosimo vam recept za tako dobar cheesecake koji se ne peče. Krasi ga jednostavnost pripreme, lagana i osvježavajuća krema te kiselkasto voće, a poseban je po tome što dolazi bez grižnje savjesti.

Sve što trebate učiniti kako biste pripremili ovu fantastičnu slasticu jest spojiti mljevene kekse sa sirom i nekoliko osnovnih sastojaka, završiti s omiljenim voćem i voilà - kolač je gotov, a osmijesi dragih ljudi zagarantirani.

(Ne)običan cheesecake - sastojci:

Za podlogu:

300 g mljevenog keksa

120 g putera

30 g šećera

prstohvat soli

Za kremu:

200 g krem sira

200 g kiselog vrhnja

100 g šećera

300 ml vrhnja za šlag + 100 ml vrhnja za šlag

1 vrećica želatine

Preljev:

200 g šumskog voća

40 g šećera

1 žličica vode

(Ne)običan cheesecake - priprema:

1. Vatrostalnu posudu ili tepsiju obložite papirom za pečenje.

2. Pripremite preljev kako bi se mogao hladiti dok pripremate ostalo.

3. Voće pomiješajte sa šećerom i vodom pa kuhajte na laganoj vatri sve dok ne dobijete sirupastu smjesu. Ostavite da se ohladi.

4. Želatinu potopite u vodi i pustite da nabubri.

5. Mljeveni keks pomiješajte sa šećerom, prstohvatom soli, dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Stavite u tepsiju i dobro utisnite. Ostavite da se hladi dok pripremate kremu.

6. 100 ml vrhnja za šlag zagrijte do vrenja, ugasite vatru pa dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. 300 ml vrhnja izmiksajte u šlag.

7. U drugoj posudi miksajte sir, kiselo vrhnje i šećer pa dodajte vrhnje u kojemu je otopljena želatina. U finu, rijetku kremicu špatulom dodajte izrađeni šlag. 

Prijatno!:) 

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...