ŠEFOVI AI KOMPANIJA UPOZORAVAJU: Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do kraja čovječanstva

Rizik se upoređuje sa nuklearnim ratom

  • HiTec

  • 31. Maj 2023  

  • 0

Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja čovječanstva, upozoravaju stručnjaci, uključujući čelnike OpenAI-ja i Google Deepminda. Desetine njih su podržali izjavu objavljenu na stranicama Centra za sigurnost umjetne inteligencije.

"Ublažavanje rizika od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom trebao bi biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenoj razini, kao što su pandemije i nuklearni rat", stoji u izjavi.

No, drugi kažu da je taj strah prenapuhan, piše BBC.

Sam Altman, izvršni direktor ChatGPT-makera OpenAI, Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMinda, i Dario Amodei iz Anthropica - svi su podržali izjavu. Dr. Geoffrey Hinton, koji je izdao ranije upozorenje o rizicima od superinteligentne umjetne inteligencije, i Yoshua Bengio, profesor informatike na sveučilištu u Montrealu, također su podržali izjavu.

Dr. Hinton, prof. Bengio i profesor Yann LeCunn s NYU-a često se opisuju kao kumovi umjetne inteligencije zbog svog revolucionarnog rada na tom području, za koji su zajedno osvojili nagradu Turing 2018., kojom se prepoznaje izniman doprinos u računalnoj znanosti. No profesor LeCunn, koji također radi u Meti, rekao je da su ova apokaliptična upozorenja prenapuhana. Mnogi drugi stručnjaci na sličan način vjeruju da je strah da će umjetna inteligencija izbrisati čovječanstvo nerealan i da odvraća pažnju od pitanja kao što je pristranost u sustavima koja već predstavljaju problem.

Arvind Narayanan, računalni znanstvenik sa Sveučilišta Princeton, ranije je rekao za BBC da su scenariji katastrofe poput znanstveno-fantastičnih nerealni. "Trenutni AI nije ni blizu dovoljno sposoban da se ti rizici materijaliziraju. To odvlači pozornost od kratkoročne štete od umjetne inteligencije", smatra Narayanan.

Medijska pokrivenost navodne egzistencijalne prijetnje umjetne inteligencije počela je u ožujku ove godine kada su stručnjaci, uključujući šefa Tesle Elona Muska, potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na zaustavljanje razvoja sljedeće generacije tehnologije umjetne inteligencije.

U tom se pismu pitalo "trebamo li razviti neljudske umove koji bi nas na kraju mogli nadmašiti, nadmudriti, zastarjeti i zamijeniti nas". Nasuprot tome, nova kampanja ima vrlo kratku izjavu, osmišljenu da otvori raspravu.

Izjava upoređuje rizik s onim koji predstavlja nuklearni rat. U postu na blogu OpenAI nedavno je sugerirano da bi se superinteligencija mogla regulirati na sličan način kao nuklearna energija. "Vjerojatno ćemo na kraju trebati nešto poput IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) za superinteligenciju", stoji u izjavi, prenosi Index.hr

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...