ŠOKANTAN SNIMAK S JEDNOG OD NAJVIŠIH VRHOVA SVIJETA: "Pogledajte samo šta rade planinari kad se popnu!" (FOTO, VIDEO)

"Penjači otpad bacaju u ledenjake odakle će se ponovno pojaviti za 200 godina. Iza svakog kamena nalazi se mnoštvo boca s kisikom, limenki, platna i cipela, 45 posto svog otpada čini plastika", rekao je Boisnard.

  • Šareni svijet

  • 31. Maj 2023  31. Maj 2023

  • 3

Ekolozi koji se bave čišćenjem planina, tvrde da su planinari pretvorili Himalaju u ogromnu kantu za smeće. Francuz Luc Boisnard (53) pokrenuo je kampanju Himalayan Clean-Up koja se bavi čišćenjem prirode i podizanjem svijesti o himalajskom onečišćenju, prenosi Daily Mail.

"Penjači otpad bacaju u ledenjake odakle će se ponovno pojaviti za 200 godina. Iza svakog kamena nalazi se mnoštvo boca s kisikom, limenki, platna i cipela, 45 posto svog otpada čini plastika", rekao je Boisnard.

Planinar je bio dio ekspedicije koja je raščistila 3,7 tona otpada s Makalua, petog najvišeg vrha svijeta i Annapurne, desetog najvišeg vrha. Snimke s ekspedicije prikazuju Boisnarda i njegov tim kako se provlače kroz gomile otpada, uključujući plastične boce, higijenske uloške i napuštene šatore.

Boisnard se penjao na Makalu, koji se nalazi 19 kilometara jugoistočno od Mount Everesta, s deset Šerpa (južnotibetski narod), dva nepalska specijalista za visoke nadmorske visine i pet kuhara s kojima je skupljao smeće sve dok nije dobio infekciju pluća zbog koje je bio prisiljen odustati.

Nepalske vlasti 2014. godine uvele su zakon koji traži od penjača da prije uspona ostave polog za smeće. Za Everest se plaća polog u iznosu od 528.000 nepalskih rupija (3736 eura), a za ostale vrhove više od 8000 metara naknada je 396.300 rupija (2804 eura). Ako se penjači vrate s 8 kg otpada koji proizvedu, novac im se vraća.

Međutim, analiza Univerziteta Lincoln iz 2022. godine utvrdila je da Shema odlaganja smeća (GDS) neučinkovita, ponajviše zbog niskog nivoa prihvaćanja među učesnicima i niskog nivoa podrške vlade.

alt

Nepalski planinar Nirmal Purja prikazan u Netflixovom dokumentarcu 14 Peaks: Nothing Is Impossible, također upozorava ljude na problem zagađenja na Himalaji. Dokumentarac detaljno opisuje njegov pokušaj čišćenja svakog vrha višeg od 8000 metara. Pokrenuo je projekt Big Mountain Clean-up tokom kojeg je sa svojim timom uklonio 500 kilograma otpada s Manaslua, osme planine po visini na svijetu.

Otpad je, tvrde promatrači, nusproizvod kulture ekspedicija s otprilike 600 ljudi koji se svake godine penju na Everest. Na drugu najvišu planinu na svijetu - K2 u samo jednom danu popelo se 145 planinara.

"Svakome ko ima novca dopušteno je penjati se kao da je to turističko mjesto. Svake godine penje se 600 ljudi, to je ludo. Everest privlači bogate, ali sve nesposobnije penjače", rekla je Bachendri Pal, prva Indijka koja se popela na Everest 1984. godine.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...