"ŽELIMO UNAPRIJED PONUDITI..." Ursula von der Leyen predstavila novi plan Evropske komisije za zapadni Balkan

Von der Leyen je rekla da bi njen plan praktično predstavljao novi pristup za EU, jer se više ne bi tražilo od zapadnog Balkana da čini korake prema EU, već bi EU išla velikim koracima prema regionu.

  • Vijesti

  • 01. Jun. 2023  

  • 2

Evropska komisija će predložiti novi pristup prema zemljama zapadnog Balkana kroz povećanje pretpristupne pomoći, produbljivanje regionalne ekonomske integracije i približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU, najavila je jučer Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije na govoru koji je održala tokom GLOBSEC foruma u Bratislavi.

Ona je pojasnila da bi prvi korak mogao biti pridruživanje regiona digitalnom jedinstvenom tržištu EU u područjima kao što su e-trgovina i cyber bezbjednost, a uslijedilo bi i olakšavanje trgovine robom i platnog prometa.

Von der Leyen je rekla da bi njen plan praktično predstavljao novi pristup za EU, jer se više ne bi tražilo od zapadnog Balkana da čini korake prema EU, već bi EU išla velikim koracima prema regionu.

"Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihovo približavanje EU, a u tu svrhu dovodimo svoju uniju bliže zapadnom Balkanu", rekla je ona i dodala da bi sve ovo bilo činjeno u kontekstu rata u Ukrajini i smanjenja ovisnosti regiona od Rusije, posebno kad su energenti u pitanju. Prema njenim riječima, plan bi podrazumijevao bližu povezanost zajedničkog regionalnog tržišta s jedinstvenim tržištem EU.

"Ključno je da zapadni Balkan postane atraktivnije mjesto za evropske investitore. A, ako bude utemeljeno na pravilima i standardima EU, ovo zajedničko regionalno tržište takođe može ubrzati pristupanje našoj EU. Želimo unaprijed ponuditi zapadnom Balkanu neke od prednosti članstva. Međutim, to znači i da se neki zahtjevi članstva moraju unaprijed ispuniti. Neke od reformi iz procesa pristupanja ključne su za povjerenje investitora. Razmišljajte o izgradnji nezavisnog i efikasnog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmišljajte o energetskom tržištu", naglasila je ona.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...