JEDNOSTAVAN I UKUSAN NAČIN: Recept za napitak koji će srediti proljetni umor i izbaciti toksine

Dolaskom proljeća tradicionalno čistimo dom i pročišćujemo vlastito tijelo - treba se riješiti balasta nakupljenog tokom zime.

  • Zdravlje

  • 02. Jun. 2023  02. Jun. 2023

  • 0

Učinite to na jednostavan i ukusan način: spojite devet superhranjivih sastojaka u zeleni smoothie koji će iz organizma izvući štetne tvari, a napuniti vas zdravom energijom.

1. Korijandar je diuretik koji iz tijela "izvlači" suvišnu tekućinu i štetne tvari. Ta aromatična biljka obiluje esencijalnim uljima koja potiču želučane sokove te djeluje protuupalno.

2. Limun je također prirodni diuretik nezaobilazan u detoksikaciji - odlično pročišćuje jetru, potiče probavu i održava povoljnu kiselost (pH) organizma. Limun je bogat vitaminom C, kalijem, kalcijem i magnezijem, koji jačaju imunitet te pomažu protiv alergija.

3. Zeleno lisnato povrće (matovilac, kelj, špinat, blitva, raštika, zelena salata) izvrstan je dodatak smoothiejima jer sadrži obilje vitamina A i C te minerala: željeza, magnezija, kalija, kalcija...

4. Avokado obiluje nezasićenim masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje srca i krvnih žila. Također je dobar izvor vitamina B i E te kalija.

5. Ananas se ističe obiljem vitamina C i B, kao i minerala mangana, koji je u organizmu važan za proizvodnju energije i detoksikaciju. Ananas je bogat i bromelainom, enzimom koji pospješuje probavu, prenosi Zadovoljna.hr.

6. Krastavac je riznica vitamina A, C i K (vitamin K važan je za čvrstoću kostiju i dobru krvnu sliku), a od minerala u obilnim količinama sadrži kalij te molibden, koji potiče metabolizam. Probajte i napitak od omiljenog začina uz koji će se kilogrami lakše topiti.

7. Đumbir je bogat mineralima (kalij, magnezij, bakar, mangan), kao i vitaminom C. Sadrži obilje takozvanih fitonutrijenata, među kojima je gingerol, koji potiče probavu i cirkulaciju te djeluje protuupalno.

8. Zeleni čaj bogat je polifenolima, među kojima se ističu katehini – moćni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti.

9. Med sadrži više od 300 hranjivih tvari korisnih za organizam. Među njima su brojni minerali, vitamini, aminokiseline, enzimi... Birajte domaći med, a izbjegavajte onaj koji je industrijski prerađen.

Sastojci za smoothie protiv proljetnog umora:

1 šalica ohlađenog zelenog čaja

2-3 grančice lišća ili 1 žličica sjemenki korijandra

1 šalica nasjeckanog zelenog lisnatog povrća po izboru

1 šalica narezanog krastavca

1 šalica narezanog ananasa

svježe iscijeđen sok 1 limuna

1 žlica naribanog svježeg đumbira

½ avokada

Priprema smoothieja:

1. Stavite sve sastojke u blender i dobro usitnite u glatku smjesu.

Uzdravlje!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...