UEFI JE BILO DOVOLJNO JEDNO "IZVINITE": Poljak Marciniak će ipak suditi finale Lige prvaka. Ovo je njegovo objašnjenje skandala

Marciniak je na Instagramu objavio slike sa skupa, a UEFA-u je o tome obavijestila poljska antirasistička organizacija Never again. UEFA je utvrdila da su sve optužbe tačne, a poljski je sudac poslao pismo isprike.

  • Sport

  • 02. Jun. 2023  

  • 0

Poljski arbitar Szymon Marciniak trebao bi biti glavni sudija u finalu Lige prvaka, ali je UEFA stavila njegovo učestvovanje pod upitnik nakon što su saznali da je u ponedjeljak bio govornik na ultradesničarskom skupu u organizaciji Konfederacijske stranke poznate po motu "Mi smo protiv Židova, homoseksualaca, pobačaja i Europske unije".

Marciniak je na Instagramu objavio slike sa skupa, a UEFA-u je o tome obavijestila poljska antirasistička organizacija Never again.

UEFA je utvrdila da su sve optužbe tačne, a poljski je sudac poslao pismo isprike.

Nadam se da će ova poruka doprijeti do onih koji su s pravom bili šokirani i razočarani mojim sudjelovanju na eventu ‘Everest’ u Katowicama. Želim izraziti najdublje isprike zbog uznemiravanja i štete koje je moje sudjelovanje uzrokovalo.

Bio sam prevaren i nisam imao pojma o stvarnoj pozadini ovog događaja i organizacija s kojima je on povezan. Nisam imao pojma da je riječ o ultradesničarskoj organizaciji. Da sam znao o čemu je riječ, kategorički bih odbio bilo kakav poziv.

Vrijednosti koje taj pokret promovira u potpunosti su suprotne mojim uvjerenjima i svemu onome čemu težim u životu. Najiskrenije žalim što sam sudjelovao u tome i još jednom se ispričavam. Ja podržavam i dijelim sve vrijednosti koje UEFA promovira i oni su temelj moje ličnosti i svega onoga čime se bavim.

Uvijek sam bio među prvima u borbi protiv diskriminacije u nogometu, a u mojoj rodnoj zemlji čak i prvi. Obećajem da ću u budućnosti biti puno oprezniji i pažljiviji oko toga na čije pozive odgovaram i prihvaćam sve posljedice i kazne zbog mojeg ponašanja“, napisao je Marciniak.

Marciniak će, ipak, suditi finale što je odlučila UEFA nakon konzultacija s programom FARE koji se bori protiv diskriminacije u nogometu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...