EVROPSKA UNIJA O SITUACIJI NA KOSOVU: "Hitne treba vratiti mir na sjever Kosova"

U saopštenju se naglašava da to uključuje i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova.

  • Regija

  • 03. Jun. 2023  

  • 0

EU saopštila je da hitno treba vratiti mir na sjeveru Kosova i da je spremna da sprovede odlučne mjere, te upozorila da će neuspjeh deeskalacije tenzija dovesti do negativnih posljedica.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell, u ime Unije, upućen je poziv Prištini i Beogradu da odmah i bezuslovno preduzmu mjere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija.

Iz EU su naglasili da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije.

„Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće Srba sa Kosova na ovim izborima“, dodaje se u saopštenju.

Iz EU su naglasili da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...