BESPRAVNA GRADNJA U BIHAĆU: Sve veća ponuda smještajnih kapaciteta, ali sve češća slika koja se može vidjeti je...

(...) izgradnja vikendica koje su naizgled drvene, ali zapravo betonske.

  • Društvo

  • 04. Jun. 2023  04. Jun. 2023

  • 0

Bespravna gradnja, još jedna od anomalija u bh. društvu. Tačan broj teško je utvrditi jer ne postoji ni registar, ali ni zakon koji bi nelegalnu gradnju spriječio. Kako je spriječiti, izostaju li i zašto reakcije nadležnih?

Posljednjih godina Bihać je sve zanimljivija turistička destinacija. Na ljepote Štrbačkog buka i Japodskih otoka malo ko ostane imun. Sve je brojnija ponuda smještajnih kapaciteta, a izgradnja vikendica koje su naizgled drvene, a zapravo betonske, slika je koja se sve češće može vidjeti. Bespravna gradnja cvjeta. 

AMARILDO MULIĆ, direktor Nacionalnog parka "Una"

"Grade se određene terase, u vodnom pojasu vikendice koje se potom pretvaraju u smještajne kapacitete. Nije to loše, ali problem je ta nelegalna gradnja u zonama u kojima to nije moguće. Samim tim imamo opasnost da ćemo u narednom periodu, ukoliko se nastavi ovakva tendencija, dobiti kontraefekat."

Kao posljedica, danas se bilježe poplave na onim mjestima na kojima dosad nisu bile, a iz stručne javnosti upozoravaju i na sve lošiji kvalitet vode.

VILDANA ALIBABIĆ, profesorica na Biotehničkom fakultetu u Bihaću

"Ja već treću godinu zaredom prije i poslije sezone uzimam uzorke vode uzvodno i nizvodno. Ako smo u Kraljama, to je treći gradski most niz vodu, prošle godine u augustu imali kvalitet vode klase četiri - time sam sve rekla."

Samo na području Bihaća postoji nekoliko hiljada nelegalno izgrađenih objekata. Prema riječima nadležnih, uzroci su brojni, ali da postoje manjkavosti u zakonu znaju i oni koji se odlučuju za ovakvu gradnju.

DAMIR SMAJIĆ, pomoćnik gradonačelnika Bihaća

"Možda su to dugotrajni postupci izdavanja akata o građenju, možda su to visoke cijene usluga i troškovi u pribavljanju akata o građenju, a možda je to samo samovolja investitora i put linijom manjeg otpora da se izbjegne plaćanje taksa i naknada."

Legalizacija bi donijela profit, ali ponovo se vraćamo na glavni problem: nepostojanje registra. I Zakona koji bi nelegalnu gradnju spriječio. A, gdje nema zakona, nema ni sankcija. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...