AMBASADOR SLOVAČKE U BiH ROMAN HLOBEN: "Iako bukti rat u Ukrajini, nismo zaboravili BiH"

Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu jeste nas preokupirala, najveći dio naše tehničke, ekspertske i druge pomoći jeste usmjeren prema Ukrajini, ali nismo zaboravili ni naše prijatelje u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 04. Jun. 2023  04. Jun. 2023

  • 0

"Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu jeste nas preokupirala, najveći dio naše tehničke, ekspertske i druge pomoći jeste usmjeren prema Ukrajini, ali nismo zaboravili ni naše prijatelje u Bosni i Hercegovini".

"Iako imamo rat koji bjesni na našim istočnim granicama, Slovačka je našla sredstva kojima će finansijski pomagati Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu jeste nas preokupirala, najveći dio naše tehničke, ekspertske i druge pomoći jeste usmjeren prema Ukrajini, ali nismo zaboravili ni naše prijatelje u Bosni i Hercegovini.

Republika Slovačka jeste prva izdvojila određena sredstva. No, znam da će nas slijediti sve ostale članice NATO-pakta", kaže ambasador te države u Bosni i Hercegovini Roman Hloben.

On će sutra u Ministarstvu odbrane, uz prisustvo komandantice NATO štaba za BiH brigadnog generala Pamele McGaha ministru odbrane naše države Zukanu Helezu predati ček sa simboličkim iznosom pomoći za Oružane snage.

"Zahvaljujući i pozivu komandantice NATO štaba, mi smo reagirali i izdvojili simbolički iznos novca jer smatramo da treba podržati OS BiH. One su stub očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i mulrietničkog karaktera BiH. Slovačka svojim doprinosom želi pojačati kapacitet OS BiH i ovo je tek prvi korak", kaže ambasador Hloben za Politicki.ba.

Osim direktne finansijske pomoći OS BiH, ova država prisutna je i u kontingentu vojne misije EUFOR Althea.

Njena 53 vojnika zastupljena su u najstarijoj mirovnoj misiji EU.

Troškove boravka i rada slovačkih vojnika snosi Vlada Slovačke direktno.

Uz to, zvanična Bratislava sve snažnije je prisutna i kroz programe Slovak Aida koji finansiraju aktivnosti u vladinom, ali i nevladinom sektoru. Jedan od fokusa ove razvojne agencije su i obnovljivi izvori energije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...