DRAMA U HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU: HDZ ponovo pozvao predstavnike SDA i NES na razgovore, DF čeka...

Za Politicki.ba iz HNK je potvrđeno da HDZ insistira da oni i HDZ 1990 imaju sedam, dok bi ostalih 5 ministara Vlade HNK bili iz reda "bošnjačke kvote". 

  • Vijesti

  • 05. Jun. 2023  

  • 1

Predstavnici SDA i NES-a pozvani su na razgovor sa čelnicima HDZ Hercegovačko-neretvanskog kantona, saznaje Politicki.ba. 

Nakon jutrošnjih pregovora, te susreta sa predstavnicima Trojke u ovom kantonu - SDP, DF i NiP, predsjednik KO HDZ HNK Stjepan Bošković zamolio je čelnike SDA i NES HNK da se ponovo susretnu. 

Kako je Bošković ranije rekao novinarima, "došli smo do jedne faze gdje brusimo, ja bih rekao buduću vladu i vjerovatno ćemo nastaviti sutra sa SDP-om ovu konkretizaciju. Ali isto tako SDA bi trebala u ovom trenutku odgovoriti na neke naše upite". 

"Nažalost, stvorila se jedna loša klima unutar bošnjačkog spektra stranka i negdje je stavljen imperativ 7:5 i sve ono što se događalo. Unutar tog spektra je politička borba, međutim mi želimo razgovarati o konkretnim aktivnostima i planovima i ja sam uvjeren da bi mi tokom sutrašnjeg dana imali skupinu od 20 potpisa za buduću Vladu Hercegovačko neretvanskog kantona", rekao je Bošković. Dodao je i da sutra očekuje 20 potpisa poslanika, koliko je potrebno za izbor Vlade.

Za Politicki.ba iz HNK je potvrđeno da HDZ insistira da oni i HDZ 1990 imaju sedam, dok bi ostalih 5 ministara Vlade HNK bili iz reda "bošnjačke kvote". 

SDA i NES odbili su tu ponudu, rečeno nam je.

SDA je zahtijevala da Vlada bude 6:6, te da ministra iz reda srpskog naroda delegira ta partija.

Kako je rečeno za Politički.ba, NES bi bio dio vlasti koju bi činili oba HDZ-a, SDA i ta partija. SDA je na netom završenom sastanku predložila da ona delegira ministra iz reda srpskog naroda. Zanimljivo je da su s predstavnicima HDZ-a razgovarali o pozicijama u javnim ustanovama... Nije uopće pominjana raspodjela ministarstava u omjeru 7:5, tvrde sagovornici iz HNK.

Obzirom da su pregovori sve kompliciraniji, političke tenzije već bukte u HNK.

Bilo ko ko bi prihvatio zahtjeve HDZ BiH smatrao bi se izdajnikom.

To je u posebno tešku poziciju dovelo kantonalni odbor DF-a. Ova stranka u Skupštini HNK ima dva poslanika. Bez njihovih ruku nemoguća je koalicija HDZ-ova i Trojke.

Iz KO DF HNK rečeno je da će se oni povinovati stavu Predsjedništva stranke. Ono bi trebalo zasjedati u četvrtak. Ako Predsjedništvo DF-a odobri koaliciju s HDZ-om, to bi imalo dugoročne posljedice i po tu partiju... 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...