LOŠA VIJEST ZA DODIKA I NJEGOVE POSLUŠNIKE: Njemačka će zbog secesionističke politike uskraćivati pomoć RS-u!

“To je u očitoj suprotnosti s kandidatskim statusom i nastojanjima Bosne i Hercegovine da ispuni kriterije za pristupanje Evropskoj uniji. Takvo ponašanje koči približavanje EU i vraća zemlju unazad u procesu pridruživanja.“

  • Mini market

  • 05. Jun. 2023  

  • 3

Zbog secesionističke politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Njemačka će i dalje uskraćivati finansijsku podršku infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj, izjavila je njemačka ministrica za Evropu Anna Luehrmann, prenosi televizija BN.

Za portal Klix je kazala da “secesionistička“ politika Dodika i njegova “razorna retorika“ nisu prihvatljivi.

“One dovode u pitanje Dejtonski sporazum. To škodi zemlji i entitetu Republika Srpska. To vrijedi i za nedavnu posjetu Dodika Moskvi i njegove izjave o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine, koje osuđujemo“, rekla je Luehrmann.

“To je u očitoj suprotnosti s kandidatskim statusom i nastojanjima Bosne i Hercegovine da ispuni kriterije za pristupanje Evropskoj uniji. Takvo ponašanje koči približavanje EU i vraća zemlju unazad u procesu pridruživanja.“

Dodala je da će Njemačka nastaviti uskraćivati pomoć Republici Srpskoj u trocifrenim milionskim iznosima.

“I na nivou Unije suspenduju se veliki projekti. To je žalosno, jer se radi o projektima koji bi dugoročno koristili Republici Srpskoj“, kazala je, uz napomenu da “predstavnici Republike Srpske mogu uvjerljivim odstupanjem od secesionističkog kursa prokrčiti put tim projektima“.

Luehrmann je rekla da Njemačka ostaje pouzdan i snažan partner Bosni i Hercegovini na putu ka EU, ali i da se zemlja mora uhvatiti ukoštac sa 14 ključnih prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine kroz konkretne reforme.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...