ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH OSVRNULI SE NA BORAVAK U ANKARI: "Najbolji dani saradnje između Turske i BiH..."

(...) tek dolaze.

  • Politika

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji je boravio u Ankari povodom inauguracije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavio je kako Bosna i Hercegovina i Turska imaju veoma dobre i prijateljske odnose, te kako vjeruje da najbolji dani saradnje između dvije države tek dolaze.

“Bosna i Hercegovina i Turska imaju dobre, izrazito prijateljske odnose i kao član Predsjedništva želim da naše dobre i prijateljske odnose u narednom periodu dodatno ojačamo. Naša bilateralna saradnja je jako dobra, imamo posjete najviših državnih zvaničnika relativno često”, kazao je Bećirović, napominjući da i sam u Turskoj boravi drugi put u nekoliko mjeseci.

Podvukao je kako želi da Bosna i Hercegovina i Turska nastave saradnju još intenzivnije.

“Moram reći da je ohrabrujuće da jača i naša ekonomska saradnja. U tom smislu ukupna vanjsko-trgovinska razmjena između Turske i Bosne i Hercegovine raste. Mi u Bosni i Hercegovini smo posebno zainteresirani za dolazak turskih investicija u našu zemlju. U tom pogledu, želimo stvoriti puno bolju političku, pravnu i ekonomsku klimu u BiH kako bi tih investicija bilo što više”, poručio je Bećirović.

Zahvalio je predsjedniku Republike Turske i turskom narodu na velikoj pomoći Bosni i Hercegovini u prethodnim godinama i decenijama. Kako je rekao, puno je razvojnih projekata koje je Turska implementirala u BiH, puno je pomoći u obnovi vjerskih objekata u BiH. Dodao je kako je Bosna i Hercegovina također svojim kapacitetima pokazala veliku solidarnost s turskim narodom nakon nedavnih razornih zemljotresa u Turskoj.

“Želim da jačamo i institucionalne odnose između naše dvije države. U tom smislu jako je važno da u kratkom periodu potpišemo još nekoliko važnih ugovora između Bosne i Hercegovine i Turske”, kazao je Bećirović, prenosi Anadolija.

Član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na saradnju u oblasti odbrane.

“Turska je članica NATO saveza, jedna od najmoćnijih članica NATO saveza, naš strateški vojno-politički cilj je ulazak u NATO savez i u tom smislu podrška Turske Bosni i Hercegovini je od izuzetnog značaja. U Turskoj se školuje blizu 150 pripadnika Oruažnih snaga Bosne i Hercegovine. Imali smo ogromnu pomoć Turske našim Oružanim snagama BiH i zainteresirani smo da tu saradnju maksimalno intenziviramo u narednom periodu”, poručio je Bećirović.

Dodao je kako je poseban most saradnje između dvije države i dijaspora, odnosno milioni ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka koji žive u Turskoj.

“Oni su dodatna spona između naše dvije zemlje”, rekao je Bećirović.

O tome kakva su njegova očekivanja nakon izbora održanih u Turskoj, Bećirović je odgovorio:

“Mi želimo nastaviti dobre odnose, želimo dobru saradnju, želimo da Predsjedništvo BiH nastavi dobru saradnju sa predsjednikom Republike Turske, da Velika narodna skupština Turske dobro sarađuje s Parlamentarnom skupštinom BiH, da dvije vlade unaprijede svoje odnose, i u tom smislu naši zajednički ciljevi jesu jačanje ekonomske saradnje, nastavak dobre političke saradnje, podrška Turske NATO putu BiH i euroatlanskim integracijama i razvijanje najboljih mogućih prijateljskih odnosa između naše dvije države. Mislim da najbolji dani saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine tek dolaze”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako očekuje nastavak uzlaznog trenda u odnosima Turske i Bosne i Hercegovine.

Odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u razgovoru za Anadoliju nakon inauguracije predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari, ocijenio je tradicionalno prijateljskim.

“Toliko puno tradicije, toliko puno istorije, toliko puno kulture veže Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku i to kroz jedan nevjerovatno dug vremenski period. Riječ je o stoljećima, ne o godinama ili desetinama godina. Moram reći da sa dolaskom predsjednika Erdogana na vlast ti odnosi su postajali sve bolji i bolji i interesantno, ne samo sa Bosnom i Hercegovinom, nego sa cijelom regijom Zapadnog Balkana, kako je danas zovu", rekao je Komšić.

Dodao je da se Turska pokazala kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Kao neko na koga se može osloniti i kad dođe do međusobnih problema, bilo unutar pojedinih zemalja kao što je to naprimjer u Bosni i Hercegovini ili u odnosima dviju zemalja u regiji. Zadnji slučaj imamo kada govorimo o dešavanjima na sjeveru Kosova, gdje je predsjednik Vučić (Aleksandar op.a.) pozvao predsjednika Erdogana da se uključi u rješavanje tog problema i evo sad smo pročitali vijest da će Turska poslati svoje dodatne trupe na sjever Kosova kako bi se situacija stabilizovala“, kazao je Komšić.

Ulogu Republike Turske u svemu onome što se dešava na Zapadnom Balkanu, Komšić je ocijenio vrlo pozitivnom.

“Ali, moram vam reći i nešto što će dobar dio lidera, dobar dio političara ne samo iz regije nego i šire, prešutjeti. Čini mi se da pored aktivne uloge Turske, koja je stabilizirajući faktor na Zapadnom Balkanu, odgovore zašto Turska povećava svoj uticaj u našoj regiji pa i u Bosni i Hercegovini, treba tražiti u jednoj vrsti razočarenja, prije svega u politike zapadnih zemalja, prije svega mislim tu na Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju pa i zemlje Evropske unije“, rekao je Komšić.

Očekuje da će se taj uzlazni trend odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske nastaviti.

“Pobjeda predsjednika Erdogana na izborima nam daje nadu da budemo optimistični kada je riječ o nastavku sve boljih i boljih odnosa naše dvije zemlje. Tu prije svega mislim na ekonomske odnose, mislim i na one kulturne, ali ono što postaje važno u Bosni i Hercegovini to je i jak politički utjecaj Republike Turske na dešavanja na Zapadnom Balkanu u smislu smirivanja te situacije koja je stalno potencijalno konfliktna, potencijalno opasna, čini mi se da Republika Turska ima autoritet i ima povjerenje gotovo svih aktera na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Komšić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...