SANJA VULIĆ ŽESTOKO KRITIKOVALA MILANA DUNOVIĆA: "Zašto se poigravamo sa žrtvama. Ovaj vid rasprave nije za ovo mjesto niti treba da se..."

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić u svojoj raspravi o ovoj inicijativi je Dunovića nazvala "dekorativnim Srbinom", a zbog te uvrede je upozorena.

  • Vijesti

  • 07. Jun. 2023  

  • 2

Žustra rasprava i vrijeđanje mogli su se čuti danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zbog inicijative zastupnika Demokratske fronte da, između ostalog, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese zakon kojim bi se utvrdilo proglašenje Dana žalosti povodom zločina na tuzlanskoj Kapiji te izvršenja drugih masovnih zločina uključujući genocid u Srebrenici.

Ova inicijativa nije dobila podršku Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH jer su protiv bili, kako se moglo čuti, članovi iz RS-a.

"Nadam se da ćemo vratiti inicijativu na komisiju. Pokrenuli smo 5. maja da se 25. maj proglasi Danom žalosti zbog ubistva madosti na tuzlanskoj Kapiji. Kako se Vijeće ministara nije očitovalo, promijenili smo inicijativu i predložili da najduže u roku od šest mjeseci donese zakonsko rješenje koje bi omogućilo proglašenje Dana žalosti od naredne godine i ubuduće, ne ograničavajući se samo na taj dan i samo za taj zločin. Bili smo ponukani time što je Vijeće ministara brzo donijelo odluku o proglašenju 5. maja Danom žalosti zbog tragedija u Srbiji i podržavamo takvu odluku. To nam je bio motiv da smatramo da i u ovakvoj situaciji može donijeti brzo odluku, ali to se nije desilo pa im dajemo šansu da to regulišu predlaganjem zakonskog rješanja", rekao je Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a.

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić u svojoj raspravi o ovoj inicijativi je Dunovića nazvala "dekorativnim Srbinom", a zbog te uvrede je upozorena.

"Nije mi jasno čemu nepotrebne inicijative oko kojih ne možemo naći zajednički jezik. Zašto se poigravamo sa žrtvama. Ovaj vid rasprave nije za ovo mjesto niti treba da se poigravamo pokojnicima kojih nema bez obzira iz kojeg naroda dolaze...

I samo ću opasku napraviti. Kada su mi rekli na početku prošlog mandata da u Sarajevu ima dekorativnih Srba nije mi bilo jasno šta to znači, a nakon diskusija Dunovića shvatila sam ko su i kakvi su dekorativni Srbi", kazala je Vulić

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić ju je upozorio da poštuje dignitet kolega u Parlamentu i da je ovo bila neprimjerena izjava.

SNSD-ov zastupnik Milorad Kojić rekao je da su na komisiji "imali oštru raspravu u vezi jednostranog pogleda na tragičan sukob u regionu 90-tih godina".

"Dok god budemo imali inicijative koje favorizuju jedna stradanja, a poništavaju druga neće dobiti podršku. Stradanje svakog djeteta je ozbiljan zločin, kao što je bila optužnica protiv Ramiza Drekovića po komandanoj odgovornosti da je ispaljenja granata na Kalinovik, na školu. I taj isti Dreković je oslobođen odgovornosti pravosuđem o kojem smo maloprije pričali i rekli da je to rak rana društva", dodao je Kojić.

Dunović mu je poručio da ga očito nije slušao jer je i rekao da se ovo ne odnosi isključivo na 25. maj, dok je predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Šerif Špago naglasio da, uz iskazivajne pijeteta svakoj žrtvi, nepotrebno je dovoditi Drekovića u vezu s tim zločinom jer je sud utvrdio da nije imao komandne odgovornosti.

Kojić je Dunoviću odgovorio da je trebao "navesti i jedno srpsko dijete i jedno hrvatsko".

Kako tačno glasi inicijativa možete pogledati na fotografiji ispod.

Inicijativa DF-a

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...