MINISTAR ŠTETA NA SKUPŠTINI KS: U Sarajevu će svaka raskrsnica biti opremljena radarima (FOTO)

Radi se i na detekciji opasnih mjesta gdje je identifikovano 16 tzv. crnih tačaka

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2023  09. Jun. 2023

  • 0

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo naveo je kako je iz nekoliko bitnih razloga potreban adekvatan Zakon o javnom prijevozu.

- Time bi se manje koristila lična prevozna sredstva. Bilježimo veći rast broja putnika u javnom prijevozu što znači da bismo kroz obnovu voznog parka, vratili veći broj građana u javni prijevoz. Također, i u Željeznicama FBiH smo ljude prebacili u javni prijevoz linijom koju imamo. Svi su diskutovali o primjeni brzine, smanjene, što su EU norme, dosta nas ovdje koji sjedi ne zna da je smanjnje brzine već na snazi. Sve je to prema EU regulativama i zaštiti i sigurnosti saobraćaja. Zajedno ćemo raditi na svim projektima, izgradnji saobraćajnica, pješačkih prelaza. Svaka raskrsnica će biti opremljena radarima. Jako je bitno reći da ćemo uz potencijalno manju brzinu ili istu doći brže – smatra Šteta.

Dodaje kako se radi i na detekciji opasnih mjesta gdje je identifikovano 16 tzv. crnih tačaka.

- Izrada 10 primarnih projekata je u cilju da imamo što bolja saobraćajna rješenja i smanjenje saobraćajnih nesreća. Tri kriterija za detekcije jeste da se desilo šest ili više saobraćajnih nesreća sa povrijeđenim osobama na tim mjestima. Sa ovom studijom ne završavamo zadatke. Studija će se raditi kontinuirano svake godine. Neke stvari ćemo pokrenuti samostalno u KS kako bi pružili sigurnost u saobraćaju i svim građanima u KS – zaključio je Šteta.

Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije KS, govorio je o radu policije u istrazi saobraćajne nesreće koja se dogodila 26. maja u Sarajevu, kada je smrtno stradala doktorica Azra Spahić.

- Identifikovali smo počinioca, lišili slobode, predali Tužilaštvu. I dalje preduzimamo radnje kako bi se događaj rasvjetlio i kako bismo iz ovog mogli prevenirati buduće slične događaje. Uprava policije je učestvovala u predlaganju mjera. U trećem dijelu imate šta je i kako policija djelovala, koje mjere preduzimaju sa vanredne sjednice. Uprava policije je iznijela poteškoće s kojima se susreće i ako ne promijenimo set zakona, i dalje ćemo imati građane koji ne plaćaju kazne – upozorio je Hrvat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...