"SB" U DOMU ORUŽANIH SNAGA BiH: U Sarajevu održana svečana promocija 10. klase podoficira, evo i detalja (FOTO)

Generalpukovnik Mašović izjavio je da ovakve promocije predstavljaju jednu od najbitnijih potreba OS BiH, a to je permanentno popunjavanje i dobijanje što kvalitetnijeg kadra za potrebe OS BiH.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2023  09. Jun. 2023

  • 0

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Sarajevu u petak je održana svečanost povodom promocije 10. klase podoficira OS BiH u profesionalnu vojnu službu.

Svečanoj ceremoniji promocije podoficira O SBiH prisustovao je ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenicima, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima, komandanti brigada i komandi OS BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, NATO Štab Sarajevo i EUFOR.

Helez je izjavio je da su današnjom ceremonijom promovisali 10. klasu podoficira koji su iz ranga vojnika prešli u rang podoficira, čime se nastavlja osposobljavanje OS BiH.

"Ova klasa podoficira broji 59 pripadnika, od toga 50 muškaraca i devet žena, tako da i taj standard, koji pred nas stavljaju predstavnici NATO saveza, ispunjavamo. To će se u budućnosti popravljati u korist žena. Čast i zadovoljstvo je što Oružane snage BiH prate standarde NATO saveza i svakim danom su sve operativnije i sve sposobnije. U zadnje vrijeme imamo i finansijsku potporu od međunarodnih organizacija, posebno kada je u pitanju odbrambeno-sigurnosni sistem. Na samitu u Madridu dobili smo pomoć od oko 54 miliona eura i to polako počinje da dolazi, čime će OS BiH biti spremnije i sposobnije da odgovore svakom zadatku koji generali i politika pred njih postave", rekao je Helez.

Generalpukovnik Mašović izjavio je da ovakve promocije predstavljaju jednu od najbitnijih potreba OS BiH, a to je permanentno popunjavanje i dobijanje što kvalitetnijeg kadra za potrebe OS BiH.

"Ono što je najbitnije u svemu ovome jeste da svih ovih 59 kandidata koji su bili na obuci i uspješno je završili su ustvari pripadnici OS BiH koji su primljeni u kategoriju vojnik i koji su kroz svoj rad, profesionalizam, entuzijazam, posvećenost ustvari pokazali da su zaslužili da budu prevedeni iz kategorije vojnika u kategoriju podoficira", kazao je Mašović.

Istakao je da ovim žele pripadnicima OS BiH koji su pokazali vrhunske rezultate u svom radu kao vojnici, dati nove mogućnosti.

"Mi, unutar BiH, nemamo akademije, ali imamo centre za obuku i kroz ove centre i unapređenje kapaciteta centara za obuku kreiramo kadar koji je potreban OS BiH. Danas su to podoficiri, sutra su oficiri", naglasio je Mašović, dodavši da do kraja ove godine očekuju prijem dodatnih 140 podoficira u profesionalnu vojnu službu.

Vodnik Igor Samardžić, koji dolazi iz 2. bataljona 4. brigade iz Bileće, jedan je od onih koji je završio podoficirsku obuku u Travniku. Kako je kazao, iza vodnika je 12 teških i izazovnih sedmica u koje su uložili mnogo truda, rada i odricanja kako bi bili promovisani u podoficire OS BIH.

"Od prošlih klasa imao sam saznanja o obuci i tematskim sadržajem obuke. Bio sam spreman da odgovorim na sve izazove koji su bili postavljeni. Došli smo do nivoa da smo spremni da vodimo brigu o ljudima, odnosno da vodimo vojnike do izvršenja njihovih zadataka", rekao je Samardžić.

Vodnik Sunčica Cernat iz Sarajeva, koja je u vojsci od 2011. godine, poručila je svima koji vole taj poziv, da se što prije prijave na svaki konkurs, prenosi Anadolija.

"Ovo je nešto najljepše što sam mogla izabrati u životu i ponosna sam na sebe i 10. klasu ovih podoficira koji su svi prošli na preporuku. Bili smo, da ne zvuči žargonski, u škripcu s godinama. Naš prosjek je bio deset godina rada u službi. Zahvalila bih se svim instruktorima u Travniku na prenesenom znanju, na njihovoj volji da nam pomognu u svakom momentu", kazala je Cernat.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...