IZ ISKUSTVA: Psihoterapeutkinja kaže da mentalno jaka djeca uvijek rade ovih sedam stvari

"Djeca su često u iskušenju sakriti svoje pogreške jer ne žele upasti u nevolju".

  • Zdravlje

  • 09. Jun. 2023  09. Jun. 2023

  • 0

Psihoterapteutkinja Amy Morin kaže da od roditelja najčešće čuje pitanje: "Koje su ključne snage kojima bih trebao učiti svoju djecu?"

Ima ih nekoliko, odgovara ona, ali ono što će djeci najbolje pomoći je mentalna snaga.

"Mentalna snaga zahtijeva da obratite pažnju na tri stvari - način na koji mislite, osjećate i djelujete", govori ona.

Morin kaže da je iz iskustva doznala da mentalno jaka djeca uvijek rade sedam stvari koje navodimo u nastavku.

Osnažuju sama sebe

Djeca koja se osjećaju osnaženo ne ovise o drugim ljudima da bi se osjećala dobro.

Prilagođavaju se promjenama

Mentalno jaka djeca shvataju da im promjena može pomoći da izrastu u još jaču osobu, iako se to u početku možda ne čini tako.

Znaju kada reći "ne"

Djeca se često boje reći "ne" jer se mogu osjećati neugodno i čudno. Međutim, ako smognu hrabrosti da to čine češće, uvidjet će da im s vremenom postaje lakše. Također, to umanjuje stres zbog toga što se moraju posvetiti stvarima koje ne žele raditi.

I ne kriju svoje pogreške

Djeca su često u iskušenju sakriti svoje pogreške jer ne žele upasti u nevolju. Prepoznavanje vlastitih pogrešaka pomaže vam u izgradnji karaktera. Djeca koja su dovoljno hrabra da to prakticiraju prepoznaju kada su pogriješila i psihički se pripreme da priznaju što su učinila. Također se ispričavaju i pronalaze načine kako izbjeći ponavljanje iste pogreške.

Slave tuđe uspjehe

Mentalno jaka djeca podržavaju svoje vršnjake i usredotočena su na to da daju sve od sebe bez brige za druge.

Ne uspiju... Ali pokušaju ponovo

Neuspjeh boli - može djelovati neugodno, razočaravajuće i frustrirajuće. Ali najuspješniji ljudi postigli su svoje ciljeve iako su se suočavali s neuspjesima. Djeca koja kasnije u životu rade dobro usmjeravaju svoju pažnju na ono što je pošlo po zlu i uče kako to mogu popraviti. Razmišljaju o rastu koji im pomaže da neuspjehe pretvore u pozitivna iskustva učenja.

Ustraju

Mentalno jaka djeca koja su ustrajna nastavit će marljivo raditi čak i kada im se ne da. Često na kraju uspiju i otkriju da su jači nego što su u početku mislili.  

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...