DAILY MAIL O EDINU DŽEKI: "Ako neka karijera zaslužuje završiti s najvećom klupskom nagradom u evropskom fudbalu, to je onda ova"

Novinar Daily Maila Džeku je opisao kao najpotcjenjenijeg napadača svoje generacije

  • Sport

  • 10. Jun. 2023  10. Jun. 2023

  • 2

"Imam 37 godina i ovo je moje prvo finale Lige šampiona. Vjerovatno i posljednje", rekao je bosanskohercegovački napadač Edin Džeko uoči večerašnjeg finala Intera i Manchester Cityja (21 sat).

Tom Collomosse, novinar Daily Maila, napisao je tekst u kojem je Džeku opisao kao najpotcjenjenijeg napadača svoje generacije.

"Zabio je više od 300 golova u svojoj klupskoj karijeri i 64 gola u 127 nastupa za svoju zemlju. Bio je najbolji strijelac u Njemačkoj i Italiji i osvojio devet trofeja, uključujući sve domaće trofeje dostupne u Engleskoj. Uprkos tome, napadač milanskog Intera i dalje je nekako potcijenjen kada se govori o najboljim napadačima njegove generacije", piše Collomosse.

"U doba samoreklamiranja možda Džeki nije pomogao ni njegov nenametljivi nastup. Uprkos svemu, on je heroj navijača Manchester Cityja jer je golom za izjednačenje 13. maja 2012. protiv QPR-a otvorio put za možda najslavniji gol u istoriji Premier lige. Aguerovog gola svi se sjećaju, a ništa od toga ne bi bilo moguće da Džeko ranije nije zabio", piše novinar Daily Maila.

S 37 godina bi u svom prvom finalu Lige šampiona konačno mogao dobiti priznanje koje zaslužuje, i to upravo protiv Cityja. Džeko je iz Cityja otišao kao otpisan 2015. godine od trenera Manuela Pellegrinija, a Pep Guardiola ga je odbio dovesti u januaru 2021. godine. Na kraju te sezone Džeko je otišao u Inter.

"Fudbal je posao, a ne način života. I Džeko to razumije bolje od većine jer je imao devet godina kad je okončan rat u BiH u kojem je ubijeno oko 100 hiljada ljudi i 2.2 miliona je raseljeno. Bilo bi glupo pokušati Džekina sjećanja na djetinjstvo povezati s onim što je nakon toga ostvario. Ostavio je porodicu i prijatelje u BiH i otišao u češke Teplice sa samo 19 godina. Nakon toga je promijenio četiri zemlje. Ako neka karijera zaslužuje završiti s najvećom klupskom nagradom u evropskom fudbalu, to je onda ova", zaključuje se u pomenutom tekstu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...