KREĆE JURIŠ: Ukrajinci probili linije na dva mjesta, ali ruski otpor je žestok

U Zaporižju su ukrajinske snage izvele napad u noći sa 7. na 8. juna, ali su ih Rusi već 8. juna odbacili na početne položaje

  • Evropa

  • 10. Jun. 2023  

  • 0

Ukrajinska protuofanziva se pojačava, ali nailazi na čvrst otpor Rusa, javlja Politico. Sami Ukrajinci rekli su da neće izvještavati o toku borbi.

Ukrajinske snage udvostručile su napade oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine i u Zaporižju, ali se suočavaju sa snažnim ruskim otporom. Obje strane tvrde da su protivnicima nanijele teške gubitke u zadnjih 7 dana.

Ukrajinci su objavili da su napredovali do 1.600 metara oko Bahmuta, grada kojeg su ruske snage nedavno osvojile nakon višemjesečnih žestokih borbi. Jevgenij Prigožin, šef paravojne skupine Wagner, nazvao je povlačenje ruskih trupa kod Bahmuta sramotnim.

U Zaporižju su ukrajinske snage izvele napad u noći sa 7. na 8. juna , ali su ih Rusi već 8. juna odbacili na početne položaje, objavio je washingtonski Institut za proučavanje rata, koji svakodnevno izvještava o situaciji na ratištu. Prema satelitskim snimkama, Ukrajinci su vjerovatno uspjeli probiti prvu rusku liniju između Robotinea i Verbovea na oko 15 kilometara jugoistočno od Orihiva, strateškog grada u Zaporižji. Rusi su ih potom najvjerovatnije uspjeli potisnuti natrag i vratiti se na svoje početne položaje. Amerikanci su također uočili žestoke borbe oko Velike Novosilke, kod granice regija Zaporižja i Donjeck.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je predsjednika Vladimira Putina o borbama, među ostalim i o velikom napadu ukrajinske 47. mehanizirane brigade, koji je po njegovim riječima odbijen u višesatnoj bici u Zaporižju. Ruske snage organizirale su svoje položaje kroz nekoliko linija odbrane, s minskim poljima, rovovima i tenkovskim zamkama.

"Inženjerija se pokazala kao jedna od najjačih grana ruske vojske", stoji u nedavnom izvještaju britanskog Royal United Services Instituta. Ruski sustav odbrane okupiranih teritorija, koji se sastoji od složenih prepreka i učvršćenih rovova, predstavlja veliki taktički izazov za ukrajinske ofenzivne operacije, navode Britanci.

Uoči početka protuofenzive, iskusni vojni promatrači predviđali su da je Zaporižja najvjerovatniji glavni cilj Ukrajinaca, s obzirom na to da bi im oslobađanje tog područja osiguralo napredovanje prema Berdjansku, Melitopolju i Tokmaku, odvajajući Rusiju od okupiranih teritorija na jugu Ukrajine.

Nepostojanje brzog i vidljivog napretka na početku ofanzive ne bi trebalo biti obeshrabrujuće za Ukrajince. Predsjednik Volodimir Zelenski prije 7 dana pripremio je Ukrajince za tešku, dugu operaciju i pokušao ublažiti očekivanja. Poručio im je da se pripreme za tešku borbu koja im predstoji: borba će potrajati neko vrijeme i imati visoku cijenu, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...